Digitalizacija Zavoda za zapošljavanje Crne Gore: Korak ka modernizaciji

28/06/2024

Novi informacioni sistem Zavoda za zapošljavanje Crne Gore predstavlja izuzetno važan korak ka modernizaciji i efikasnijem pružanju usluga kako za nezaposlene, tako i za poslodavce širom zemlje. Zahvaljujući novom sistemu, korisnici će imati brži i efikasniji pristup uslugama Zavoda, uključujući online prijavljivanje u evidenciju nezaposlenih, posredovanje, ostvarivanje prava i apliciranje za programe i grantove. Poslodavci će takođe moći online prijaviti slobodna radna mjesta i aplicirati za subvencije. Za zaposlene u Zavodu, novi sistem donosi unapređenje radnih procesa, savremene alate i tehnologije, te obuke za korišćenje novih tehnologija. 

Realizacija ovog sistema rezultat je predanog rada tima Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja koji su uložili značajan trud i resurse kako bi se razvoj sistema odvijao planiranim tokom. 

To su glavne poruke predstavnika Zavoda za zapošljavnje sa prve radionice koja je održana na temu “Digitalizacija Javne službe za zapošljavanje i administracija tržišta rada”. 

U radu sesije učestvovali su VD direktora Zavoda za zapošljavanje, mr David Perčobić, pomoćnik direktor u Sektoru za mjere aktivne politike zapošljavanja mr Goran Bubanja, načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje mr Gordana Vukčević i samostalna savjetnicom Marijana Vulović.

Radionicu su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i Savezno ministarstvo rada i ekonomije Repubike Austrije.

Tom prilikom je poručeno i da će interoperabilnost sa drugim državnim organima omogućiti bolju koordinaciju i razmjenu podataka, podržavajući razvoj informacionog društva u Crnoj Gori.

Ovaj sistem će biti ključan za povezivanje sa EURES mrežom, omogućavajući lakšu razmjenu podataka i podršku slobodi kretanja radnika u okviru EU.