Direktor Suljo Mustafić, sa saradnicima, boravio u Mojkovcu, Bijelom Polju i Pljevljima

17/07/2017

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić, sa saradnicima, boravio je  11. i 12. jula 2017. godine u radnoj posjeti opštinima Mojkovac, Bijelo Polje i Pljevlja.

Sa predsjednikom mojkovačke opštine Dejanom Medojevićem tema razgovara je bila mogućnosti rješavanja problema nezaposlenosti, formiranje lokalnog  tima zapošljavanja, realizacija ideja tipičnih za ovu sredinu,  za mali biznis i kreditno otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Zurić kaže da taj grad danas ima dobro organizovan Zavod za zapošljavanje sa dosta kvalitenim kadrom, ali ono što brine je velika nezaposlenost koja iznosi oko 30 odsto.

Broj nezaposlenih u bjelopoljskoj opštini kretao se od 3.950 do 4.100 prije ukidanje nadoknada majkama za troje i više djece. Sada ih je 4.500 od čega je blizu deset odsto visokoškolaca.

-Razlozi za toliko veliki broj nezaposlenih mogu se naći u raznim okolnostima, od ne baš kvalitetne privatizacije nekadašnjih privrednih giganata kao što su Vunarski kombinat, Bjelasica, Imako, Petoljetka, Budimka… Takva situacija je uslovila da veliki broj osoba u srednjim godinama, koje nijesu bile spremne za prekvalifikaciju, završi na birou rada – naveo je Zurić nakon susreta sa direktorom Zavoda za zapošljavanje Suljom Mustafićem.

Žurić je naveo više biznis zona koje treba da stimulišu investitore. Rezultati se već uočavaju:

nedavno je završena fabrika za proizvodnju peleta vrijedna 4,5 miliona eura. Za koji dan predviđeno je otvaranje fabrike za preradu mesa koja je koštala šest miliona, a do kraja godine očekujemo završetak najveće mljekare u ovom dijelu regiona, vrijednosti 15 miliona eura – istakao je Zurić.

20170711_113138

Direktor Mustafić je naglasio da je cilj posjete sagledavanje međusobnog odnosa lokalnih uprava i biroa rada.

-Uvjerili smo se da je u Bijelom Polju ta saradnja dobra, za razliku od nekih sredina, ali smatramo da može da bude još bolja. Sugerisali smo rukovodstvima biroa rada da podignu nivo saradnje sa lokalnim upravama ne samo kada je u pitanju evidencija nezaposlenih već i njihovo animiranje da učestvuju u zajedničkim ili individualnim projektima – kazao je Mustafić.

Mustafić je u lokalnoj upravi Pljevalja razgovarao sa potpredsjednicom opštine Anelom Kriještorac i sekretarom za privredu Budimirom Bajčetićem. Konstatovano je da je nezaposlenost jedan od problema opštine Pljevlja kao i da je u cilju smanjenja stope nezaposlenosti potrebno efikasno i sinergetsko djelovanje Zavoda za zapošljavanje, lokalne uprave i drugih državnih institucija, uz korišćenje programskih kreditnih linija Investiciono razvojnog fonda.

Naglašeno je i da se sa uspjehom u posljednjih nekoliko godina realizuju projekti Njega starih lica i Neka bude čisto, koje partnerski finansiraju opština Pljevlja i Zavod za zapošljavanje.