Hajdinaga: Višegodišnje partnerstvo Zavoda i Caritasa nastaviće da daje pozitivne rezultate

28/02/2024

U Crnoj Gori će, oko 400 mladih proći obuku koja će im olakšati put ka zapošljavanju, njih 30 će imati priliku za plaćenu radnu praksu, dok će desetoro dobiti grantove za pokretanje poslovnih ideja. To je saopšteno na međunarodnoj konferenciji “Zapošljavanje mladih – izazovi i prilike”, koju je organizovao Caritas u okviru YourJob projekta koji se bavi zapošljavanjem mladih i kreiranjem mogućnosti za boljom zapošljivošću mladih.

Konferenciji su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Gzim Hajdinaga i predsjednik Upravnog odbora Zavoda Dejan Vojvodić, sa saradnicama.

Hajdinaga je u svom obraćanju podsjetio da Zavod za zapošljavanje i Caritas imaju intenzivnu saradnju u zadnjih 10 godina kroz različite forme: aktivne politike zapošljavanja teže zapošljivih kategorija – Javne radove, projekte zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije osoba sa invalidtetom, projekte koje finasira Evropska unija.

“Nezaposlenost je jedan od najozbiljnijih problema u crnogorskom društvu. Smatram da je od vitalnog značaja da svi, kako pojedinci tako i institucije koje predstavljaju, preuzmu odgovornost za pitanje zapošljavanja mladih u državi. To je goruće pitanje koje treba rješavati svakog dana, a zajedničkim naporima moguće je eliminisati ovu pojavu, zbog čega sam zahvalan svim partnerima koji pružaju podršku u tom procesu ” istakao je Hajdinaga i izrazio nadu da će dosadašnje odlično i višegodišnje partnerstvo sa Caritasom nastaviti da donosi pozitivne rezultate, kao i da će Zavod uvijek podržati projekte koje sprovodi ta organizacija, u cilju zapošljavanja mladih.

Direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović kazao je da nezaposlenost mladih predstavlja globalni problem, i da nije samo prisutan u državama na Zapadnom Balkanu.

„U državama Evropske unije, nezaposlenost mladih je i dvostruko veća od opšte nezapošljenosti. U pojedinim državama Evrope stopa nezaposlenosti mladih kreće se i preko 50 odsto. Slično je i i u našim država regiona, u kojima će se realizovati ovaj projekat“, naveo je Đelović.

Prema njegovim riječima, kao uzroci problema nezaposlenosti najčešće se identifikuju nepovoljne ekonomske okolnosti i trendovi, nedovoljan kvalitet obrazovnog sistema, neuslađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

Tokom konfencije su održani i paneli o ulozi i značaju savjetodavnih/mentorskih usluga, individualnog profesionalnog usmjeravanja u procesu zapošljavanja mladih i o značaju međusektorske saradnje u procesu zapošljavanja mladih. Jedna od učesnica Panela na temu “Značaj međusektorske saradnje u procesu zapošljavanja mladih” bila je i načelnica Odsjeka za pripremu za zapošljavanje u Zavodu Alisa Dizdarević.

Konferencija projekta YourJob II je organizovana u okviru istoimenog regionalnog projekta, koji se realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori sa ciljem stvaranja mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi na Balkanu.

Projekat finansiraju Njemačka inicijativa Renovabis i Caritas Austrije i dio je regionalnog programa YourJob (mladi u prevazilaženju nezaposlenosti kroz stvaranje poslovnih mogućnostI na Balkanu), koji se uspešno sprovodi u regionu od 2019. godine, uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA), Renovabis, Medicor fondacije, Caritasa Francuske i Caritasa Austrije.