I u Pljevljima opada broj nezaposlenih

20/06/2019

Pored redovnih aktivnosti posredovanja pri zapošljavanju, Područna jedinica za zapošljavanje Pljevlja realizuje brojne programe aktivne politike zapošljavanja koji su uticali na znatno smanjenje nezaposlenosti u ovoj opštini.

Početkom godine na evidenciji Biroa rada Pljevlja nalazilo se 2.275 aktivnih tražilaca posla, a sada su bez posla 1.943 lica, tako da trenutna stopa nezaposlenosti iznosi 16,79 odsto.

-Kroz programe aktivnih mjera zapošljavanja uključena su 122 lica. Na sezonskim poslovima trenutno su angažovana 322  nezaposlena. Očekujemo da će planirani broj, za ovu godinu, od 340, značajno biti premašen – kaže načelnik Područne jedinice za Pljevlja i Žabljak Sabit Ćirlija .

Javni radovi

U toku su javni radovi „Njega starih lica“, „Personalni asistent“ i drugi javni radovi iz oblasti zaštite životne sredine, obrazovnih, kulturnih i drugih programa od javnog interesa. U javnom radu „Personalni asistent“ kod izvođača NVU „Zračak nade“ i NVO „Organizacija slijepih za Pljevlja i Žabljak“ uključeno je sedam lica. Izvođač programa „Njega starih“  JU Dom starih u Pljevljima   zaposlio je osam lica, dok je u ostalim javnim radovima koje realizuju NVU „Informativni centar“, NVO „Da zaživi selo“, SRK „Lipljen“ i Klub sjedeće odbojke „Set“ angažovano 19 lica sa evidencije Biroa rada Pljevlja. Javni radovi će se realizovati u trajanju od tri do četiri mjeseca, a bruto zarade finansiraće Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Ćirlija ističe da su u ovim programima angažovana isključivo teže zapošljiva lica sa evidencije nezaposlenih, te da za njih ovo zapošljavanje ne znači samo ekonomsku korist, već i priliku za sticanje motivacije i samopouzdanja za aktivnije uključivanje na tržište rada.

Grantovi

Podsjetimo, direktor ZZZ Suljo Mustafić, u novembru, je potpisao ugovore, vrijedne blizu 1,5 miliona eura, sa 31  korisnikom granta, od kojih je 16 iz privatnog sektora, a 15 iz civilnog društva.

U Pljevljima je u toku realizacija četiri projekata,započeta krajem prošle godine, u kojima je obuku prošlo 28 lica, nakon čega su svi učesnici dobili zaposlenje u trajanju od šest mjeseci kod četiri izvođača programa.

Ćirlija dodaje da je kroz program „Stop sivoj ekonomiji“ pet kandidata zasnovalo radni odnos, u trajanju od sedam mjeseci, u Poreskoj upravi i Upravi za inspekcijske posove, a kroz projekat „Neka bude čisto“ zaposlena su četiri teže zapošljiva lica lica.

-Kroz  aktivne mjere, koje sprovodi Zavod za zapošljavanje, licima uključenim u programe omogućava se da steknu stručna znanja za određena zanimanja, povećaju konkurentnost na tržištu i da lakše dođu do zaposlenja – naglašava Ćirlija.

Kvalifikacije stiču kuvari, zavarivači, rukovaoci građevinskim mašinama…

U Pljevljima je u toku realizacija programa za sticanje stručne kvalifikacije „kuvar“ za 10 nezaposlenih lica, kod izvođača JU Srednja stručna škola Pljevlja. Kod izvođača PU Auto škola Marjanović za sticanje stručne kvalifikacije „zavarivač“ obuka se realizuje za 10  lica,a za rukovaoce mašinama za zemljane radove uključeno je 10 lica.

U okviru programa sticanje ključnih vještina na početni kurs engleskog jezika uključeno je 10 lica, a za obuku vozača motornih vozila za „C“ i „C+E“ kategoriju,  takođe, 10 lica.