Info dan o Nacionalnim stipendijama za izvrsnost

04/05/2016

Obavješavamo sve zainteresovane korisnike da Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, u okviru projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost – INVO-HERIC“, drugu godinu za redom dodjeljuju Nacionalne stipendije za izvrsnost mladim, talentovanim visokoškolcima i istraživačima iz Crne Gore koji žele da nastave svoje akademsko i istraživačko usavršavanje.

U cilju što boljeg upoznavanja kandidati sa uslovima apliciranja i svim potrebnim detaljima, planirano je održavanje Info dana.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju Info danu, koji realizuje Zavod za zapošljavanje i Univerzitet Crne u srijedu, 11. maja, u 12:00 časova, u Plavoj sali Rektorata.

Svrha ovog programa je izgradnja istraživačkih kapaciteta putem dodjele stipendija za:

  • Magistarske studije na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu,
  • Doktorske studije na univerzitetima u Crnoj Gori, uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu, i
  • Postdoktorske studije, istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu.

Konkurs je objavljen 24. marta i biće otvoren do 6. jula 2016. godine. Za program Nacionalnih stipendija opredijeljeno je 650.000 eura, od kojih će 370.000 biti utrošeno na stipendiranje magistarskih studija, a 280.000 na stipendiranje doktorskih i postdoktorskih studija. Ministarstvo nauke će posebno sufinansirati iz budžeta Ministarstva angažovanje mentora stipendista, nakon pozitivno ocijenjenih Izvještaja o napretku stipendiste

Kandidati se mogu prijaviti za stipendije do iznosa od 6.000 eura za magistarske, 10.000 eura za doktorske i 18.000 eura za postdoktorske studije.

Detaljnije informacije su dostupne u Priručniku za upravljanje Programom, koji se može naći na zvaničnom websajtu INVO projekta, http://www.heric.me/konkurs/konkurs-za-dodjelu-nacionalnih-stipendija-za-izvrsnost-ii-ciklus-2016.

U okviru informativne kampanje, a uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, planirano je održavanje Info dana u još tri crnogorska grada tokom mjeseca maja.