INFORMATOR ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE

27/04/2017

Zavod za zapošljavanje Crne Gore i ove godine je izdao informator namijenjen učenicima završnih razreda osnovne škole.

Publikovan je pod nazivom „Kuda nakon osnovne škole“ i štampan je u 7 000 primjeraka. U narednom periodu biće distribuiran u svim osnovnim školama na području Crne Gore.

Takođe, učenici, roditelji i svi drugi zainteresovani, moći će dobiti primjerak informatora u našim biroima i Centrima za informisanje i profesionalno savjetovanje.

Izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već  školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi,  koja će  pomoći mladoj osobi da se lakše uključi  na tržište rada. Kako današnje tržište rada odlikuje nesigurnost i brze promjene pružanje podrške mladim osobama prilikom izbora zanimanja predstavlja veliki izazov. Neracionalan izbor zanimanja, odnosno ne uzimanje u obzir ličnih karakteristika, zahtjeve zanimanja i karakteristike tržišta prilikom izbora zanimanja je jedan od čestih uzroka nezaposlenosti.

Današnja ekonomija traži pojedinca spremnog da se prilagodi i da upravljaja brzim promjenama. S tim u vezi, Zavod za zapošljavanje permanentno radi na unapređenju usluga iz oblasti profesionalne orijentacije, kako bi se stvariali uslovi za kvalitetno karijerno savjetovanje koje bi odgovorilo potrebama tržišta.

Informacije u ovoj publikaciji, pored ostalih aktivnosti Zavoda namijenjenih mladima, imaju za cilj da doprinesu da što veći broj njih donese najbolju odluku o nastavku školovanja ili izboru zanimanja.

Informator „Kuda nakon osnovne škole“ možete preuzeti ovdje.