Jelić: Zaposlite lica s invaliditetom imamo novac za subvencije

19/11/2015

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Vukica Jelić pozvala je sve poslodavce u zemlji da zaposle osobe sa invaliditetom i iskoriste subvencije koje su im na raspolaganju, a kojima ustanova na čijem je čelu raspolaže u svakom trenutku.

Ona je juče, na otvaranju Sajma za zapošljavanje OSi, kazala da bi društvo trebalo da podstiče zapošljavanje lica sa invaliditetom, ocjenjujući da su poslodavci koji su zaposlili OSI pokazali da su društveno odgovorni.

Lica sa invaliditetom

“Pozivam ostale poslodavce da krenu ovim putem i država će im biti pri ruci. Pozivamo ih da zapošljavaju osobe s invaliditetom, da otvore svoja vrata, a ZZZCG ima sredstva u svakom trenutku koja se mogu iskoristiti za subvencije koje su 75 odsto od bruto zarade”, kazala je Jelić.
Ona je rekla da ZZZCG u svakom trenutku raspolaže sredstvima koja, između ostalog, omogućavaju da OSI dobiju pomagače u radu i da se otklone barijere do njihovog radnog mjesta.

“Pozivam poslodavce da se prijave i da koriste ova sredstva”, poručila je Jelić.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je na otvaranju Sajma kako resor na čijem je čelu želi da se kroz neposredan kontakt nezaposleni i poslodavci upoznaju sa sistemskim rješenjima, obavezama i mogućnostima koje se pružaju licima sa invaliditetom u pogledu njihovog bržeg zapošljavanja,radne i socijalne inkluzije u crnogorsko društvo.
Ona je navela da ZZZCG nastoji da OSI pruži više mogućnosti da žive od svog rada, znanja i umijeća.

Kovačević je rekla da je osobama sa invaliditetom, umjesto sažaljenja, potrebno razumijevanje ne samo porodice, nego i poslodavaca i društva u cjelini.

Podsjetila je na brojne beneficije koje poslodavci dobijaju ukoliko zaposle OSI, a koje se odnose na bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada, kredite pod povoljnijim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za njihovo zapošljavanje, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenata, pomagača u radu te na subvenciju zarade za lica sa invaliditetom.

75 odsto od bruto zarade iznosi subvencija koju ZZZCG uplaćuje poslodavcima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.