Još nijesu liberalizovane mogućnosti zaposlenja u Njemačkoj

08/11/2018

SR Njemačka trenutno ne planira da uvodi dodatne olakšice za zapošljavanje državljana koji nijesu iz članica Evropske unije. Najavljeno je da Njemačka donosi novi zakon o useljeništvu. Kako je propis u ranoj fazi rasprave, to se još ne može govoriti o efektima njegove primjene. Znači, još nijesu liberalizovane mogućnosti zaposlenja u Njemačkoj.

-I dalje se, u raznim medijima i na društvenim mrežama, pojavljuju dezinformacije o uvođenju olakšica za zapošljavanje državljana iz zemalja koje nijesu članice Evropske unije, o potpunom ukidanju viza i drugim povoljnostima. Ovo se dešava ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji – kaže načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje u zapošljavanju mr Gordana Vukčević.

Viza

Ona podsjeća da državljani  Crne Gore od 1. januara 2016. do 31.12.2020. mogu  dobiti boravišnu dozvolu u Njemačkoj za sva zanimanja, obuke i pomoćne aktivnosti. Preduslov je obavezujuća ponuda za posao u Njemačkoj od strane poslodavca i ostali zakonski uslovi. Detalje o uslovima za dobijanje vize i samom postupku mogu se naći na sajtu Ambasade SR Njemačke (https://podgorica.diplo.de/me-mne).

Pored zakonske obaveze angažovanja Zavoda za zapošljavanje Crne Gore pri zapošljavanju naših građana u inostranstvu, Zavod se uključuje kako bi se   minimizirale nepravilnosti i obmane naših građana pri nalaženju posla u drugoj državi i spriječe nelegalne migracije.

-Putem medija i društvenih mreža, koje je nemoguće kontrolisati, pojedinci, firme ili organizacije netačno informišu građane o mogućnostima zapošljavanja u inostranstvu i obećavaju im zaposlenje i “sređivanje papira”, uz finansijsku nadoknadu.  Građani ili budu prevareni za taj iznos novca ili budu žrtve rada “na crno”, finansijske ili radne eksploatacije u toj državi. I dezinformacije o viznim olakšicama treba posmatrati u tom kontekstu – smatra Vukčevič..

Kako naglašava, bez obzira u koju zemlju se putuje ili se želi naći zaposlenje, informacije o viznom režimu treba pribavljati jedino i isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) tih država i sve informacije dobijene drugim putem, provjeriti u DKP-u.

Vodič

Radi maksimalne zaštite naših građana i pomoći ukoliko razmišljaju o odlasku u inostranstvo, urađen je i vodič “Kako se zaštiti prilikom zapošljavanja u inostranstvu?” koji se nalazi na sajtu Zavoda.

Vukčević podsjeća da Zavod direktno ne posreduje između crnogorskih državljana i inostranih poslodavaca, kao što to radi u Crnoj Gori. Uloga Zavoda prilikom posredovanja pri zapošljavanju  u inostranstvu je, da prije svega, informiše naše građane o mogućnostima, kao i o pravima i obavezama.

-Propisani uslovi za neko radno mjesto i sam izbor kandidata u nadležnosti su inostranog poslodavca. Javne službe za zapošljavanje iz inostranstva nam se obraćaju samo za deficitarnu radnu snagu, za radnu snagu koja nedostaje na njihovim evidencijama nezaposlenih  lica. Traži se kadar sa iskustvom i, u skoro svim slučajevima, sa znanjem jezika te države. Nivo znanja jezika zavisi od vrste poslova koja se obavlja – ističe Vukčević.

Saradnja

Veliki broj informacija o mogućnostima zapošljavanju u inostranstvu, brošure, prezentacije, uputstva se mogu naći na sajtu Zavoda – https://www.zzzcg.me/o-zaposljavanju-u-inostranstvu/.

Zavod, kada je u pitanju zapošljavanje u inostranstvu, najaktivniju saradnju ima sa Federalnom agencijom za zapošljavanje SR Njemačke i institucijom u okviru ove agencije koja se bavi zapošljavanjem stranih radnika – Centralnom posredničkom kancelarijom za strane radnike i stručnjake iz inostranstva. Postoji stalna mogućnost apliciranja za posao u Njemačkoj slanjem radne biografije Centralnoj posredničkoj kancelariji za strane radnike i stručnjake iz inostranstva.

Traženi inženjeri, medicinari, metalci…

Njemački poslodavci najviše traže sljedeća zanimanja: inženjeri i IT specijalisti, metalski radnici i električari, hotelsko i restoransko osoblje, doktori medicine, medicinske sestre, domaćice i njegovatelji za stare osobe. Zahtjevi za većinu zanimanja su: uspješno završeno obrazovanje (akademsko/ne-akademsko), znanje njemačkog jezika, često i znanje engleskog jezika, radno iskustvo, motivacija, kapacitet za timski rad, spremnost da se stiču nove vještine, dopadljiv CV.