Krgović: Decentralizacijom politike zapošljavanja do efikasnijih mjera

26/11/2019

Decentralizacija politike zapošljavanja, odnosno jačanje kapaciteta na lokalnom nivou za analiziranje potreba tržišta rada, doprinijela bi boljoj efikasnosti mjera i programa aktivne politike zapošljavanja. To je ocijenila pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u Sektoru isplate iz oblasti zapošljavanja Svetlana Krgović na okruglom stolu, koji je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID. Skup je organizovan u cilju uspostavljanja otvorenog i konstruktivnog dijaloga na temu aktivnih mjera zapošljavanja i njihove povezanosti sa podrškom akterima ekonomije okrenute zajednici.

Krgović je, tom prilikom, istakla da Zavod kontinuiranim praćenjem i prepoznavanjem društvenih i privrednih kretanja značajno doprinosi unapređenju efikasnosti tržišta rada u zadovoljavanju aktuelnih i očekivanih potreba za kadrovima.

Screenshot_20191126_153238

-Kroz realizaciju različiih programa aktivne politike zapošljavanja nastojimo da u što većoj mjeri uskladimo odnos ponude i tražnje na tržištu rada i povećamo zapošljavanje, posebno lica koja su u nejnepovoljnojoj situaciji na tržištu rada kada je u pitanju njihova konkurentnost i socijalna uključenost. Pri kreiranju i realizaciji programa aktivne politike zapošljavanja uvijek vodimo računa o potrebama nezaposlenih lica, poslodavaca pojedinačno i lokalnih zajednica. Smatram da bi decentralizacija mjera aktivne politike zapošljavanja dovela do još boljih rezultata, odnosno efekata naših programa – naglasila je Krgović i dodala da je upravo iz tog razloga Ministarstvo rada i socijalnog staranja i odlučilo da podstakne intervencije na tržištu rada koje bi omogućile dobijanje kvalitetnih inputa sa lokalnog nivoa.

– Jedna od tih intervencija je upravo i projekat “Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje u Crnoj Gori”. Projekat se finansira iz pretpristupnih sredstava koja su obezbjeđena kroz Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Namjera nam je da ovim projektom podržimo izradu lokalnih strategija i akcionih planova za zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa. Time ćemo direktno adresirati lokalne potrebe i izazove, analizirati situaciju i kretanja na tržištu rada, uzimajući u obzir relevantne partnere. Neophodno je sagledati specifičnosti svake lokalne samouprave i realizovati aktivnosti u njima shodno iskazanim realnim potrebama, jer oni programi aktivni politike zapošljavanja koji daju rezultate u jednoj opštini, ne znači da su primjenljivi u drugoj – kazala je pomoćnica direktora Svetlana Krgović.

Screenshot_20191126_153316

Ona je podsjetila da je osnovna uloga Zavoda za zapošljavanje posredovanje pri zapošljavanju, odnosno povezivanje nezaposlenih lica i poslodavaca.

-Naš cilj je da nezaposlenim licima pomognemo da se što prije i što spremnije uključe u svijet rada, a da istovremeno poslodavcima ponudimo pravu osobu za izazove na koje nailaze u poslovanju – istakla je Krgović i precizirala da je ZZZ u tekućoj godini realizovao  programe za 2.167 nezaposlenih lica, prioritetno namijenjene ženama, mladima i dugoročno nezaposlenim licima.

Pomoćnica direktora je posebno istakla Program grantova za samozapošljavanje koji će direktno uticati na otvaranje novih radnih mjesta i omogućiti zapošljavanje 400 novih lica odnosno otvaranje 400 novih preduzeća.

-ZZZ je polovinom oktobra otvorio javni poziv, vidjećemo kolilko će osoba aplicirati. Interesovanje za ovaj vid podrške je bilo veliko. Naše osobe sa biroa su malo uplašene od procedura, ali slijede još dva javna poziva. Informaciju o broju lica koja će biti podržana putem grantova za samozapošljavanje imaćemo tek u februaru, nakon završetka procesa ocjene podnešenih prijedloga. I ta informacija, kao i sve ostale, biće dostupna na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore – navela je Krgović

slika

Na okruglom stolu ZID-a govorila je i direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Edina Dešić kao i brojni drugi predstavnici relevantnih državnih institucija i zainteresovanih strana iz privatnog i civilnog sektora. Dešić je, govoreći o aktivnim politikama zapošljavanja, kazala da je novina da se te mjere sprovode kroz programe koje donosi Upravni odbor ZZZ.

-Ono što se želi postići je da se decentralizuje sam postupak donošenja programa i da se na nivou Zavoda kreiraju svi programi kojima treba da se implemetiraju tako definisane mjere- objasnila je Dešić.

Ona je dodala da se za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja obezbjeđuju sredstva nacionalnim budžetom i u skladu sa tim planira se realizacija programa na nivou Zavoda. Takođe je značajna i podrška koju dobijaju iz evropskih sredstava.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih, finansijski podržanog od strane Evropske unije.