Kuda nakon osnovne škole?

28/05/2015

Dragi učenici,
Kineska poslovica kaže: „Blago onome ko radi ono što voli, jer život provede zabavljajući se“. Osobe koje rade posao koji vole ulažu mnogo više energije i strasti, što ih vodi kako do uspjeha, tako i do ličnog zadovoljstva. Zbog toga je važno šta i kako birate.

Pogrešan izbor zanimanja je jedan od čestih uzroka nezaposlenosti. Nerijetko se događa da mladi nijesu dovoljno obaviješteni o svijetu rada, što predstavlja veliku prepreku adekvatnom odabiru srednje škole. Ovaj informator ima za cilj da vam pomogne da lakše napravite sopstvene izbore i uspostavite ravnotežu između ličnih potreba i potreba tržišta rada.

Neki od vas su se već odlučili, drugi se možda još kolebaju između nekoliko izbora, škola ili zanimanja. Ima, među vama i onih koji su vrlo malo ili nijesu uopšte pripremljeni za izbor svoje karijere, a i onih koji se uopšte ne pripremaju. Međutim, svako u ovoj publikaciji može pronaći korisne informacije za sebe.

Izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja već i školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi, koja će pružiti osnovu za uključivanje na tržište rada. Današnja ekonomija traži pojedince spremne da se prilagode brzim promjenama na tržištu, a istovremeno i sposobne da sami upravljaju ovim promjenama.

Dakle, došli ste do trenutka kada treba dobro da razmislite o tome šta želite raditi nakon srednje škole?
Da li možda želite da se nakon završene srednje škole zaposlite?
Da li želite da nakon završene srednje škole nastavite školovanje? Kuda nakon osnovne škole
Ili, možda, da prvo završite određenu srednju stručnu školu i steknete neko zanimanje, pa kasnije nastavite školovanje?

Imate tri mogućnosti o kojima treba valjano promisliti, jer vaše karijere počinju već sada!

Direktorka
Zavoda za zapošljavanje Crne Gore
Vukica Jelić

Sve korisne informacije možete vidjeti u  informatoru.