Luksemburg: Novi pristup tržištu rada zahtijeva integraciju socijalne i politike zapošljavanja

13/06/2019

U savremenim uslovima, tržišta rada brzo se mijenjaju i razvijaju, a nova digitalna revolucija, promjene u obrascima rada, društvena i demografska kretanja donose nove mogućnosti, ali i izazove, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na prvom ministarskom sastanku EU- Zapadni Balkan posvećenom zapošljavanju i socijalnim politikama, koji se 12. i 13. juna, održava u Luksemburgu.

Skupu u Luksemburgu, ispred Zavoda za zapošljavanje, prisustvuje načelnica Službe za finansije i preduzetništvo mr Svetlana Krgović.

Purišić je naglasio da su značajni izazovi sa kojima se susreće Crna Gora: nezaposlenost mladih, žena i dugotrajna nezaposlenost, prisutni i u državama članicama EU.

-Novi inkluzivni  pristup tržištu rada treba da integriše politiku zapošljavanja i socijalnu politiku, na način da se razviju  novi mehanizami sveobuhvatne podrške pojedincima koji su isključeni sa tržišta rada, posebno mladima, ženama, dugoročno nezaposlenim i drugim osjetljivim kategorijama – kazao je Purišić.

Ministar je naveo da je u posljednjih par godina Crna Gora postigla značajne rezultate u reformi sistema socijalne zaštite.

Istovremeno, sprovodi se i sistem mjera i podsticaja za veću uključnost na tržištu rada, posebno osjetljivih  kategorija nezaposlenih lica, kroz aktivnu politiku zapošljavanja.

Dodao je i da u ovom trenutku Crna Gora sprovodi sveobuhvatnu reformu tržišta rada  u cilju unapređenje regulative  kojom će se stvoriti prostor za otvaranje novih radnih mjesta, veću fleksibilnost i mobilnost na tržištu rada, zaštitu i sigurnost zaposlenih.

Ministar je istakao da neusklađenost tržišta rada i sistema obrazovanja predstavlja jedan od važnih izazova sa kojim se suočavaju sve zemlje Zapadnog Balkana, pa i Crna Gora.

Podsjetio je da na to ukazuje višestruko veći broj oglašenih, a nepopunjenih slobodnih radnih mjesta i veliki broj uposlenih stranaca.

-Unapređenje i sticanje potrebnih znanja i vještina je ključno za razvoj konkurentnih i dinamičnih ekonomija, koje generišu nova i kvalitetna radna mjesta – poručio je Purišić.