Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović u radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje

01/11/2021

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sa državnom sekretarkom Milenom Lipovinom – Božović i direktoricom Direktorata za rad i zapošljavanje Jevrosimom Pejović boravio je danas u radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje gdje se sastao sa VD direktora Zavoda Goranom Folićem  i predsjednicom Upravnog odbora Haži Vesnom Vujošević.

Ministar Milatović je, tom prilikom, ukazao da je rješavanje izazova na tržištu rada, koji se reflektuju kroz broj nezaposlenih, najznačajnije pitanje koje zahtijeva maksimalnu posvećenost svih aktera.

Ministar se u razgovoru fokusirao na tri ključne teme koje će biti predmet zajedničkog rada u narednom periodu.

“Održivost sistema profesionalne rehabilitacije prepoznata je kao jedan od glavnih izazova u sistemu zapošljavanja. Ministarstvo ekonomskog razvoja intenzivno radi na kreiranju nacrta Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja lica sa invaliditetom kojim će se adekvatnije urediti ova oblast, i predložiti kvalitetna rješenja u cilju efikasnije inkluzivnosti osoba sa invaliditetom na tržište rada, istakao je Milatović.

Ministar se osvrnuo na važnost unapređenja mjera aktivne politike zapošljavanja kako bi se odgovorilo potrebama na tržištu rada.

“Smatram da bi Zavod za zapošljavanje u narednom periodu trebalo da se posveti evaluaciji postojećih mjera na osnovu kojih će se izvršiti njihovo unapređenje, kao i kreiranje novih mjera i programa, sa fokusom na zapošljavanje mladih”.

Kako je jedan od prioriteta rada Vlade digitalizacija javne uprave, ministar je ocijenio da postoji veliki prostor za unapređenje usluga ZZZ u ovom pravcu.

„Neophodno je da se usluge ZZZ digitalizuju, da se poboljša komunikacija kako sa nezaposlenim licima, tako i sa poslodavcima, te da se u  kontinuitetu uvode novi načini rada i programi po uzoru na evropske agencije za zapošljavanje”, kazao je Milatović.  

VD direktora Zavoda Goran Folić, izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra i upoznao ga sa načinom rada i funkcionisanjem nacionalne službe zapošljavanja, kretanjima na tržištu rada, te izazovima i novim projektima.

“Želim da iskažem zadovoljstvo posjetom ministra Milatovića kao prvog predstavnika Vlade koji je došao u zvaničnu posjetu Zavodu. Ministra Milatovića sam upoznao sa svim aktivnostima Zavoda, kao centralne institucije u posredovanju pri zapošljavanju na tržištu rada Crne Gore, ali i aktivnostima koje se sprovode u cilju poboljšanja ukupne situacije u vezi sa pitanjem nezaposlenosti. Ovo je nastavak naše saradnje koja se ogleda u dobroj komunikaciji i zajedničkom djelovanju a sve u cilju poboljšanja konkretnih aktivnosti kada su posrijedi programi za nezaposlene”, istakao je Folić napominjući da Zavod u narednoj godini planira brojne aktivnosti od kojih se očekuje stvaranje pretpostavki za veću aktivaciju i brojnije zapošljavanje domaće radne snage.

“Takođe, naš prioritet u narednom periodu buće stvaranje pretpostavki da se na biro rada javljaju samo građani koji traže posao, a ne oni koji boravkom na našoj evidenciji ostvaruju neko pravo, a ne žele da rade.”

Sagovornici su se saglasili da je važno targetirati ljude koji zaista imaju potrebe za uslugama ZZZ , te je od velikog značaja da na evidenciji ostanu samo oni koji zaista traže posao, što će statistiku Zavoda približiti realnom stanju na tržištu. Na sastanku je zaključeno da je za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u ovu važnu ustanovu.