Ministarka Nišić u prvoj radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje: Puna podrška ZZZ u realizaciji planiranih aktivnosti

14/05/2024

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić boravila je u radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje Crne Gore gdje se sastala sa vršiocem dužnosti direktora Zavoda mr Davidom Perčobićem.

Ovo je prva, zvanična, posjeta ministarke Nišić Zavodu za zapošljavanje. 

Ministarka je, izražavajući posebnu zahvalnost na gostoprimstvu, ukazala da je nezaposlenost najznačajnije pitanje koje zahtijeva maksimalnu posvećenost svih aktera i najavila da će dati punu podršku Zavodu u realizaciji planiranih aktivnosti.

Perčobić je izrazio zadovoljstvo posjetom ministarke i upoznao je sa njegovom vizijom o budućem načinu rada i funkcionisanja nacionalne službe zapošljavanja kao centralne institucije u posredovanju pri zapošljavanju na tržištu rada Crne Gore.

Nišić i Perčobić su razgovarali o ključnim temama vezanim za nezaposlenost ali modalitetima kako bi ona u državi mogla biti manja.

Saglasili su se da je nužno neophodna reforma Zavoda i ona će, kako su najavili, obuhvatiti širok spektar inicijativa za poboljšanje situacije na tržištu rada.

U fokusu će biti uvođenje novih programa ali i unapređenje postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja kako bi se odgovorilo potrebama na tržištu rada. Takoðe, biće pojačana podrška nezaposlenima licima kako bi se ubrzao rast zapošljavanja i unaprijedio ekonomski prosperitet u državi. 

Na sastanku je poseban značaj dat digitalizaciji Zavoda za zapošljavanje koja će unaprijediti informacioni sistem institucije i osigurati centralizaciju i bolje upravljanje podacima ali i omogućiti njihovu razmjenu između relevantih institucija. Neophodno je da se usluge ZZZ digitalizuju, da se poboljša komunikacija kako sa nezaposlenim licima, tako i sa poslodavcima, te da se u kontinuitetu uvode novi načini rada po uzoru na evropske agencije za zapošljavanje. 

Tom prilikom je postignut dogovor o uspostavljanju bliske saradnje između Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda za zapošljavanje, koja će onogućiti efikasnije djelovanje u rješavanju problema nezaposlenosti i sprovođenju novih inicijativa usmjerenih na poboljšanje situacije na tržištu rada.

Na sastanku je zaključeno da je za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u ove dvije važne institucije.