Mustafić iz Bijelog Polja: Osnivanjem sopstvenih preduzeća – zaposlićete i sebe i druge

13/02/2020

Zavod za zapošljavanje Crne Gore objaviće krajem marta tekuće godine drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7.5 hiljada eura – najavio je u Bijelom Polju direktor Zavoda Suljo Mustafić.

– Na ovaj način pokazujemo posvećenost Vlade, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda razvoju sjevernog regiona, gdje je najizraženija nezaposlenost. Na promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene, omogućavamo da na vrijeme dobiju sve detaljne informacije: o uslovima učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, rokovima kao i o pravima i obavezama korisnika – naglasio je Mustafić i pozvao sve, koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis, da apliciraju za podsticajna bespovratna sredstva. 

IMG_20200213_120553

On je takođe podsjetio da se u bjelopoljskoj opštini nalazi 3.370 nezaposlenih te da je stop registrovane nezaposlenosti i dalje iznad državnog prosjeka i iznosi 22.9 odsto. 

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da lokalna samouprava učestvuje i ohrabruje sve aktivnosti  koje realizuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore. 

13-02-bp-zzzcg-grantovi-smolovic

-Opština Bijelo Polje pružiće logističku podršku aplikantima angažovanjem zaposlenih pri izradi biznis planova. Želja nam je da što više građana iskoristi ovu dobru priliku i da svoje ideje sprovede u djelo – poručio je Smolović. 

Predstavnici Zavoda, pomoćnica direktora i koordinatorka Programa Svetlana Krgović, pomoćnik direktora i koordinator za izvještavanje David Perčobić i zamjenica koordinatora Programa Alma Mahmutović juče su “Program grantova za samozapošljavanje” promovisali u opštinama Plav i Gusinje.

IMG_20200213_120429

Info sesije će sjutra biti održane u Beranama, za nezaposlene iz Berana i Andrijevice, ali i u Rožajama za nezaposlena lica Rožaja i Petnjice.

Program grantova za samozapošljavanje je prvi direktni grant, vrijedan 3,5 miliona eura, koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore. Projekat “Podrška samozapošljavanju” predstavlja dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU, a koji Zavod sprovodi u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija.

Zavod će, kao servis blizak građanima, mogućnosti za dobijanje bespovratnih sredstava promovisati i naredne sedmice i u drugim opštinama u Crnoj Gori.