Mustafić iz Mojkovca i Kolašina: Bespovratna podrška EU uslovljena kvalitetnim biznis planom

19/02/2020

Finansijska podrška od 3.5 miliona eura, iz fondova Evropske unije, od izuzetnog je značaja za crnogorske institucije i društvo u cjelini. Ministarstvo rada i socijalnog staranja kao krovna istitucija operativne strukture, obezbijedilo je Zavodu za zapošljavanje prvi direktni grant iz pretpristupnih fondova Evropske unije, i to kroz Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. To je na promociji Programa u Mojkovcu i Kolašinu poručio direktor Zavoda Suljo Mustafić.

1

-Drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7.5 hiljada eura, koji će biti objavljen krajem marta, Zavod realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija. Priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene- istakao je Mustafić i naglasio da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim licima koji žele da pokrenu svoj biznis.

-To potvrđujemo i svakodnevnim posjetama opštinama na sjeveru u kojima je najveći procenat građana bez zaposlenja. Na promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije Zavoda, omogućavamo da na vrijeme dobiju sve informacije o mogućnostima dobijanja bespovratne podrške.  Bespovratna podrška EU od tri do 7,5 hiljada eura, uslovljena dobrim i kvalitetnim biznis planom, može vam poslužiti kao početni kapital za razvoj vaših biznis ideja – kazao je Mustafić.

-Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu je vrijedan 18 miliona eura, u kojem Evropska unija učestvuje sa 15,3 miliona a Vlada Crne Gore obezbjeđuje 2,7 miliona eura za njegovu realizaciju. Program je zvanično počeo da se sprovodi u julu 2018. godine, potpisivanjem Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i EK. Cilj programa je da se obezbjedi razvijeno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva– kazala je službenica za implementaciju u Direkciji za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Granica Simićević.

kolasin

Predsjednici opština Mojkovac i Kolašin prepoznali su Program grantova za samozapošljavanje kao dobru šansu za smanjenje nezaposlenosti.

3

-Danas želim građane Mojkovca da ohrabrim da uzmu učešće u ovom pozivu kako bi njihove biznis ideje postale osnova za uspješno poslovanje budućih preduzeća – istakao je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić.

-I Opština Kolašin će zainteresovanim nezaposlenim licima pružiti logističku podršku pri izradi biznis planova u fazi apliciranja za ovaj poziv. Ovo je jedan veliki iskorak i u nama imate partnere – kazao je predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović.

12

Na pitanja prisutnih, u vezi sa Programom grantova za samozapošljavanje, odgovarali su pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje i koordinatorka programa Svetlana Krgović, pomoćnik direktora Zavoda, koji je ujedno i koordinator za izvještavanje David Perčobić, kao i zamjenica koordinatora projekta Alma Mahmutović.

Info sesija u Nikšiću, za nezaposlene iz Nikšića, Šavnika i Plužina, biće održana u četvrtak 20.februara u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis od 10-12 sati.