Mustafić iz Rožaja i Berana: Svi koji budu imali dobar biznis plan mogu se nadati bespovratnoj pomoći iz EU

14/02/2020

Sva nezaposlena lica, koja se budu nalazila na evidenciji nezaposlenih najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja drugog Poziva, i svi koji budu imali dobar biznis plan mogu se nadati bespovratnoj  pomoći od tri do 7.5 hiljada eura. To je na promociji Programa grantova za samozapošljavanje u Rožajama i Beranama poručio direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.

dav

Novom organizacijom Zavoda Rožaje je postalo posebna Područna jedinica. Namjera nam je bila da, kroz tu reorganizaciju, budemo bliži građanima odnosno svim nezaposlenim licima. Nadamo se da će to uticati na povećanje broja korisnika naših programa u rožajskom kraju.   

I u drugom pozivu Programa grantova za samozapošljavanje, prvog direktnog granta iz fondova EU, akcenat će biti na ženama, mladim i dugotrajno nezaposlenim licima.

DSC_00251581672425310
rpt

-Cilj nam je da stvorimo novi poslovni ambijent. Svi zajedno moramo učiniti nešto konkretno kako bi se otvorila nova radna mjesta. Upravo na ovim, promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije omogućavamo da na vrijeme dobiju sve detaljne informacije: o uslovima učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, rokovima, pravima i obavezama korisnika- naglasio je Mustafić. 

Iz opština na sjeveru pozdravljaju svaki korak u pravcu stvaranja preduslova za otvaranje novih radnih mjesta. 

Lokalna samouprava pružiće podršku svim programima koje Zavod realizuje u Rožajama kako bismo zajednički smanjili nezaposlenost koja je u ovom momentu jako izražena te doprinijeli unapređenju životnog ambijenta građana. Pozdravljam napore ZZZ CG na putu prezentacije i sprovođenja projekata čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca i socio-ekonomske slike u manje razvijenim zajednicama- istakao je predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović.

dav_soft

-Lokalna uprava Berana je na usluzi svojim građanima, koji žele da pokrenu ili razviju svoj biznis. Regionalni biznis centar, Služba menadžera, Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj, Sekretarijat za investicije i projekte, zaposleni u Građanskom birou su u svakom trenutku spremni da pruže sve vrste pomoći, kako bi se premostile barijere, koje stoje na tom putu. Realizacijom zajedničkih projekata stvorićemo bolje uslove za zapošljavanje makar i kroz projekte, a ja vjerujem i nadam se i dugoročnim uspjesima na ovom polju – istakao je predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić u svom obraćanju.

IMG_20200214_134450

Na pitanja prisutnih, u vezi sa Programom grantova za samozapošljavanje, odgovrali su pomoćnica direktora ZZZCG i koordinatorka programa Svetlana Krgović, pomoćnik direktora Zavoda, koji je ujedno i koordinator za izvještavanje David Perčobić, kao i zamjenica koordinatora projekta Alma Mahmutović. 

Program grantova za samozapošljavanje je prvi direktni grant, vrijedan 3,5 miliona eura, koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore. Projekat “Podrška samozapošljavanju” predstavlja dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU, a koji Zavod sprovodi u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija.

Zavod će, kao servis blizak građanima, mogućnosti za dobijanje bespovratnih sredstava od tri do 7.5 hiljada eura promovisati i naredne sedmice u Mojkovcu,  Kolašinu i Nikšiću.