Mustafić: Očekujemo još novih preduzetnika u Nikšiću

20/02/2020

Pored sredstava koja Crna Gora izdvaja na nacionalnom nivou, za promovisanje i sprovođenje aktivnih mjera tržišta rada, nemjerljivo je značajna podrška iz fondovaj Evropske unije. Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, je primjer nastavka uspješne saradnje Evropske komisije i Vlade Crne Gore. To je na promociji Programa grantova za samozapošljavanje u Nikšiću poručio direktor Zavoda Suljo Mustafić.

IMG_20200220_133523

-Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao krovna istitucija operativne strukture, obezbijedilo je Zavodu prvi direktni grant iz pretpristupnih fondova Evropske unije, vrijedan 3.5 miliona eura. Program grantova za samozapošljavanje Zavod realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija. Doprinos otvaranju novih radnih mjesta, posebno u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti, daje sprovođenje kredita, kao standardne aktivne mjere za samozapošljavanje, ili dodjela bespovratnih sredstava, odnosno grantova, kao svojevrsne nove mjere – naveo je Mustafić.

On je, takođe, podsjetio da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim licima koji žele da pokrenu i razviju svoj biznis. To, kako je rekao, potvrđujemo i svakodnevnim posjetama crnogorskim opštinama u kojima je najveći procenat građana bez zaposlenja.

IMG-4739036694ff5bdc79d94ba44696b674-V

-I u Opštini Nikšić imam zadovoljstvo da najavim da će Zavod, krajem marta, objaviti drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU, od tri do 7,5 hiljada eura. U prošlom pozivu u Područnoj jedinici Nikšić je bilo 33 predatih projekata od kojih samo dva nijesu pozitivno ocijenjena. U drugom pozivu – priliku da se prijave, vjerujem u još većem broju, imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva. Koristeći naš servis i raspoloživa sredstva iz EU – svoje ideje mogu pretvoriti u biznis i sebi obezbijediti posao – poručio je Mustafić.

Screenshot_20200220_134156

-U okviru sektora zapošljavanja, obrazovanja i socijalne politike, iz budžeta pretpristupnih fondova (IPA) finansira se Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je vrijedan 18 miliona eura. Od tog iznosa, Evropska unija učestvuje sa 15,3 miliona eura, a preostali dio sredstava od 2,7 miliona eura obezbjeđen je iz sredstava države Crne Gore – izjavila je  savjetnica u Direkciji za programiranje i implementaciji EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ksenija Aranitović i precizirala da je, kada je konkretno riječ o oblasti zapošljavanja i tržišta rada, Programom obezbijeđeno 8,7 miliona eura od čega 3,5 miliona eura za podršku samozapošljavanju.

-U cilju smanjenja postojeće regionalne razlike i pružanje finansijske podrške poslodavcima, malim i srednjim preduzećima da osposobe i zaposle radnu snagu u skladu sa konkretnim potrebama biće opredjeljena sredstva u iznosu od 2,7 miliona eura. Ova sredstva će biti operativna u narednih nekoliko mjeseci. Dodatno, 470.000 eura je usmjereno na jačanje kapaciteta aktera na lokalnom nivou za uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje – navela je Aranitović.

Screenshot_20200220_134001

Opština Nikšić pružiće punu podršku realiaciji Programa grantova za samozapošljavanje.

-Unaprijed se radujemo njegovim rezultatima jer je svako novootvoreno radno mjesto u našem gradu uspjeh – poručio je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

Na pitanja brojnih prisutnih, u vezi sa Programom grantova za samozapošljavanje, odgovarali su pomoćnica direktora Zavoda i koordinatorka programa Svetlana Krgović, pomoćnik direktora ZZZ i koordinator za izvještavanje David Perčobić, kao i zamjenica koordinatora projekta Alma Mahmutović.