NAJAVA: KONFERENCIJA ZA MEDIJE ZZZ U PETAK 28. FEBRUARA, U 10 ČASOVA

27/02/2020

Zavod za zapošljavanje Crne Gore privodi kraju prvu fazu Programa grantova za samozapošljavanje, prvog direktnog granta dobijenog iz pretpristupnih fondova Evropske unije vrijednog 3,5 miliona eura.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao krovna institucija operativne strukture, obezbijedilo je Zavodu direktni grant iz pretpristupnih fondova EU. Program predstavlja dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je finansiran od strane EU posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, a što je nastavak uspješne saradnje između EK i Vlade CG u ovoj oblasti.

Programom grantova za samozapošljavanje koordinira Ministarstvo rada i socijalnog staranja dok je ugovaračka institucija Ministarstvo finansija odnosno Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći. Cilj Programa je podrška rješavanju problema nezaposlenosti odnosno podsticanja preduzetništva, samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta.

Bespovratna sredstva iz fondova EU, od tri do 7.5 hiljada eura, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biće dodijeljena za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje.

Nakon donošenja odluke o dodjeli bespovratnih sredstava nezaposlenim licima sa evidencije, po prvom javnom pozivu iz oktobra 2019.godine, Zavod će sa svakim odabranim korisnikom potpisati Ugovor kojim će se definisati prava i obaveze.

Tim povodom konferencija za medije biće održana u petak, 28. februara, u prostorijama EU Info Centra, u 10 časova.

Konferenciju će otvoriti šef Sektora za saradnju u delegaciji EU u Crnoj Gori, Herman Spitz.

Prisutnima će se obratiti i generalna direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova Ljiljana Simović kao i direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.