Nedostaju kuvari, konobari i pomoćna radna snaga

06/02/2020

Već duže vrijeme je u Crnoj Gori prisutan trend rasta broja zaposlenih i snižavanje stope registrovane nezaposlenosti.

Najmanji broj nezaposlenih, na kraju prošle godine, registrovan je na području Područne jedinice Herceg Novi, za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat.

“U ove tri opštine trenutno je 1.417 nezaposlenih lica što daje stopu registrovane nezaposlenosti ispod četiri odsto. Najveći broj nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom, a slijede lica sa višim i visokim obrazovanjem. Deficitarna zanimanja su iz oblasti ugostiteljstva (kuvari, konobari, šankeri, sobarice, pomoćna radna snaga), kao i zanimanja iz oblasti prosvjete i zdravstva, kazao je šef Biroa rada Herceg Novi Željko Stožinić.

On je dodao da je na teritoriji opština Herceg Novi, Kotor i Tivat, u 2019.godini, 115 lica uspješno završilo programe i obuke a da je preko 1.300 lica sa evidencije bilo angažovano na sezonskim poslovima.

“Na evidenciji Područne jedinice Herceg Novi je 534 starijih od 50 godina koji su u potrazi za poslom, te 247 invalidna lica”, precizirao je Stožinić napominjući da je trenutno i u te tri opštine aktuelan Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, kroz koji je angažovano 233 visokoškolca, na period od devet mjeseci.

Kako se navodi u Akcionom planu koji usvojila Vlada, Područna jedinica Pljevlja, za opštine Pljevlja i Žabljak na evidenciji ima 1,86 hiljada nezaposlenih, a područna jedinica Plav, za opštine Plav i Gusinje 2,12 hiljada osoba.

Istovremeno, najveći broj nezaposlenih na kraju prošle godine registrovan je u Područnoj jedinici Podgorica, gdje se ubrajaju nezaposleni iz Podgorice, Danilovgrada, Cetinja, Tuzi i Golubovaca, odnosno njih 8,45 hiljada. U Akcionom planu zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za ovu godinu navodi se da je druga po broju nezaposlenih Područna jedinica Berane, za opštine Berane i Andrijevica, i u pitanju je 4,95 hiljada osoba.