Nikšić: Obučavanje radnika za potrebe Metalca

26/01/2017

Novu privrednu sliku grada Nikšića, kreiraju investitori iz Evropske unije, bilo da su privatizovali postojeće nikšićke kompanije ili pak da realizuju greenfield investicije. U njihovim planovima razvoja evidentna je potreba za novim značajnim zapošljavanjima.

U susret potrebama tih kompanija, načelnica PJ Nikšić u  Zavodu za zapošljavanje Crne Gore,Rajka Radonjić  sa saradnicima danas je posjetila firmu Metalac Termochem koja od nedavno veoma uspješno posluje u vlasništvu češke firme Termochem.

Iz razgovora sa gospodinom Živoradom Krsmanovićem, Direktorom firme MetalacTermochem, došli smo do zaključka da nivo neophodnog i potrebnog znanja radnika nije zadovoljavajući, te da je neophodno ulagati u obuke, kako bi se radnici kvalitetnije i brže adaptirali novom radnom ambijentu.

Inače kompanija MetalacTermochem, obavlja prije svega mašinsku montažu energetskih objekata, što su vrlo zahtjevni poslovi metalske struke, koji traže kvalitetne majstore. Prema planu vlasnika iz Češke, samo sa dobrim kadrom, kompanija će moći da izađe ne samo na crnogorsko nego i na tržište regiona. Kako je istakao gospodin Krsmanović, u tom pravcu obećane su i nove investicije u ovu nikšićku kompaniju. U narednom periodu firmi MetalacTermochem biće neophodno više od 60 radnika, većinom proizvodnih zanimanja metalske struke: bravari, zavarivači, metalostrugari, metaloglodači, rukovaoci mašinske obrade.

„Evidentno je da će u 2017 godini, biti angažovan respektabilan broj lica sa evidencije Biroa rada Nikšić. Mi moramo pomoći poslodavcu da zajedno obučimo potrebne kadrove, koji će moći odmah po radnom angažovanju, dati pun doprinos. Ne smijemo dozvoliti da se nastavi praksa iz ranijih godina, kada su poslodavci pribjegavali „alternativnim“ rješenjima pri zapošljavanju“ istakla  je Radonjić.

Gospodin Krsmanović je pozdravio inicijativu Zavoda za zapošljavanje i najavio uspješnu saradnju,  na zadovoljstvo kako poslodavca tako i naših sugrađana.