Nikšić: Obuka za ugostiteljska zanimanja i računovođe

28/09/2017

U Nikšiću je počeo sa realizacijom program obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije ,,računovodstveni tehničar”. Izvođač je Institut računovodja i revizora Crne Gore iz Podgorice. U program je uključeno 10 lica iz evidencije Biroa rada Nikšić.

Obuka traje četiri mjeseca. Iako se realizuje unazad nekoliko godina za ovaj program i dalje postoji velika zainteresovanost nezaposlenih lica. Oni  smatraju da će nakon obuke, u kojoj stiču znanja, iz oblasti računovodstva povećati svoje šanse za zapošljavanjem kod poslodavaca, ili pak sami osnovati svoje agencije.

U Birou rada Nikšić ističu da će se kroz ovu obuku  zadovoljiti aktuelne i buduće potrebe tržišta rada i da renomirani izvodjač garantuje kvalitetnu obuku.  Polaznici programa koji uspješno završe obuku dobiće javnu ispravu saglasno Zakonu o nacionalnim stručnim kvalifikacijama.

-Analiza potrebe tržišta rada uslovila je da se opredijelimo i za relizaciju obuka za ugostiteljska zanimanja koja se, zbog naglašenog sezonskog zapošljavanja, percipiraju kao deficitarna. Stoga smo u saradnji sa  Centrom  za obuku Onogost school Nikšić počeli sa realizacijom obuke  za poslove recepcionera, servira i pomoćnih kuvara. U narednih tri mjeseca 20 kandidata će se osposobiti za nevedene poslove , a obuka se izvodi  u prostorijama hotela “Onogošt” – kaže Budimka Zarubica, šefica Biroa rada Nikšić za poslove zapošljavanja i upravni postupak.