Nikšić: Predstavljene ideje o zanatskim, proizvodnim, ugostiteljskim poslovima

31/10/2019

Nakon objavljivanja javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje i u Područnoj jedinici Nikšić odvijaju se pojačane aktivnosti informisanja i savjetovanja lica zainteresovanih da pokrenu sopstveni biznis. Održavaju se informaciono-motivacione radionice, u trajanju od tri dana, na kojima učesnici dobijaju detaljne informacije o uslovima za predaju projektnih predloga, pisanju biznis planova, smjernicama za uspješan start biznisa, troškovima poslovanja, zakonodavnoj regulative.

-Do sada su održane dvije radionice na kojima su učestvovala 24 lica iz evidencije, od njih 60 koji ispunjavaju uslove da uzmu učešća na radionicama. Interesovanje kod savjetnika do sada su iskazala 154 nezaposlena lica. No, svi oni nemaju uslov – da su na evidenciji najmanje šest mjeseci u kontinuitetu, prije raspisivanja javnog poziva – objašnjava šefica Biroa rada Nikšić Budimka Zarubica.

Po njenim riječima, učesnici su na radionicama prezentovali različite ideje koje žele realizovati, kroz adekvatne biznis planove. Radi se o zanatskim uslugama, proizvodnim programima, ugostiteljstvu i trgovini, kako dodaje Zarubica, ima i onih koji žele da se bave poljoprivredom, mada u manjem procentu.

-Evidentno je i da je manja zaintersovanih žena, iako su one jedna od ciljnih grupa kojoj je namijenjen program. U prethodno održanim radionicama imali smo oko 20 odsto žena – kaže ona, ističući da je planirano održavanje još dvije radionice, nakon čega će se predati kompletni prijedlozi projekta koordinatoru za bespovratna sredstva u Birou rada.

Inače, svi projektni prijedlozi koji budu prihvatljivi biće proslijeđeni na dalje razmatranje i ocjenu kvaliteta.

Zarubica smatra da će sredstva, koja budu dodijeljena, biti podsticajna i da će  doprinijeti razvoju malog biznisa u opštini Nikšiću.