Nikšić: Stopa nezaposlenosti ispod državnog prosjeka

06/06/2019

Na evidenciji Područne jedinice Nikšić registrovano je  3.377 nezaposlenih, što je za 1.007 manje u poređenju sa istom periodom prošle godine. Stopa nezaposlenosti je ispod  državnog prosjeka,  od 15,85 odsto i iznosi 13,10 odsto, skoro tri procenta manje nego lani, kada je stopa u Nikšiću  bila 17 odsto.

Po riječima načelnice Područne jedinice Nikšić, za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine, Rajke Radonjić, na smanjenje nezaposlenosti uticali su brojni programi i mjere politike zapošljavanja, koje realizuje Zavod za zapošljavanje, a imaju cilj smanjenje ili ublažavanje nezaposlenosti .

Ona ističe da je evidentan i izmijenjeni poslovni ambijent u Nikšiću, oživjela je privreda, što je doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta. Poslodavci iz Nikšića oglasili su 344 slobodna radna mjesta.

-Snažna državna kampanja na promociji zapošljavanja domaće radne snage, koju sprovodi Zavod u saradnji sa resornim ministrastvom, dala je dobre rezultate u sezonskom zapošljavanju, o čemu govori podatak da smo do sada zaposlili 477 lica sa naše evidencije – naglašava Radonjić.

U narednom periodu, dodaje ona, očekujemo još brojnija zapošljavanja na sezonskim poslovima, kako  nezaposlenih sa evidencije, tako i đaka i studenata.

Među nezaposlenima prednjače lica sa trećim i četvrtim stepenom obrazovanja, na evidenciji ih je 1.853 ili 54,8 odsto, dok ih je sa sedmim stepenom obrazovanja 25 procenata.

RAJKA RADONJIC

Kroz javne radove, kao programe socijalne zaštite, ekološke, obrazovne, kulturne i ostale programe utemeljene na društveno korisnom radu zaposlena su 43 lica iz kategorije teže zapošljivih.

U Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem uključeno je 321 lice.  Očekuje se angažovanje još 103 visokoškolca, kroz Program podsticanja zapošljavanja mladih lokalne samouprave. Za program “Stop sivoj ekonomiji” prijavila su se 32 mlada visokoškolca.

Posao za ekonomiste, pravnike, inženjere, arhitekte…

Sjutra, 7. juna, ističe  Javni poziv SO Nikšić, upućen visokoškolcima mlađim od 30 godina, da se prijave poslodavcima, koji su nedavno potpisali sporazum sa lokalnom upravom o učešću u Programu podsticanja zapošljavanja mladih. Na poziv Opštine prijavila su se 52 poslodavca, koja obavljaju djelatnost u gradu  pod Trebjesom. Oni su iskazali interesovanje da zaposle,  na period od 12 mjeseci, 103 visokoobrazovana lica, sa evidencije Biroa rada Nikšić. Kod njih ima posla za: pravnike, ekonomste, inženjere, arhitekte, menadžere, grafičke dizajnere, pedagoge, doktore medicine…

Lokalna uprava sa zainteresovanim poslodavcima potpisala je ugovore o sufinansiranju programa. Za ovaj program opština je budžetom opredijelila 250.000 eura ili 200 eura mjesečno za svakog novozaposlenog, dok će se poslodavac, partner u programu, obavezati da obezbijedi najmanje toliki iznos sredstava. Znači, visokoškolcima je predviđena nadoknada od 400 eura mjesečno.

Na osnovu sopstvenih potreba i kriterijuma, poslodavci će samostalno odabrati kandidate koje će zaposliti.

Prema podacima nikšićkog biroa rada, na evidenciji se nalazi 881 visokoškolac, a njih 371 mlađi su od 30 godina.