Nikšički visokoškolci počinju sa radom 15. juna

13/06/2019

Nikšićki visokoškolci iskazali su veliko interesovanje za učešće u opštinskom Programu podsticanja zapošljavanja mladih do 30 godina. Ovih dana, oni potpisuju ugovore sa poslodavcima, a počeće sa radom 15. juna.

Pozivu SO Nikšić, za podsticaj zapošljavanja mladih visokoškolaca, odazvala su se 52 poslodavca, koja obavljaju djelatnost u gradu  pod Trebjesom. Oni su iskazali interesovanje da zaposle,  na period od 12 mjeseci,više od 100 visokoobrazovanih, sa evidencije Biroa rada Nikšić.

Lokalna uprava sa zainteresovanim poslodavcima potpisala je ranije ugovore o sufinansiranju programa. Za ovaj program opština je budžetom opredijelila 250.000 eura ili 200 eura mjesečno za svakog novozaposlenog, dok se poslodavac, partner u programu, obavezao da obezbijedi najmanje toliki iznos sredstava. Znači, visokoškolcima je predviđena nadoknada od 400 eura mjesečno.

Na osnovu sopstvenih potreba i kriterijuma, poslodavci su samostalno odabrali  kandidate koje zapošljavaju. Poslodavci su ponudili poslove za: pravnike, ekonomste, inženjere, arhitekte, menadžere, grafičke dizajnere, pedagoge, doktore medicine… Dok traje program, visokoškolci neće biti u evidenciji nezaposlenih.

Inače, prema podacima Biroa rada, u Nikšiću je bez posla  881 visokoškolac, a njih 371 mlađi su od 30 godina.