Održan info dan u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore: Obuka i edukacija za deficitarna zanimanja u okviru industrije knjiga

28/04/2022

Izdavačka kućaObodsko Slovo DOO zajedno sa partnerima Nova knjiga DOO i NVO Udruženje izdavača i knjižara CrneGore, realizuje projekat: Obuka i edukacija za deficitarna zanimanja u okviru industrije knjiga (Training and Education for Deficit Occupations within the Book Industry). Implementacija projekta počela je u aprilu, a edukativni programi namijenjeni nezaposlenim osobama trajaće narednih pet mjeseci.

Tokom pripremnih aktivnosti za uspješan početak realizacije edukativnog segmenta projekta imali smo konstruktivne razgovore sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Predstavnici Zavoda su saglasni da je ovaj projekat važan u procesu povezivanja nezaposlenih i poslodavaca i ponudili su apsolutnu podršku u regrutaciji poslodavaca.

Projekat će omogućiti da zainteresovana nezaposlena lica iz Crne Gore u narednom periodu steknu osnovna znanja i vještine u izdavačkoj, štamparskoj i knjižarskoj djelatnosti, u okviru osam različitih edukativnih treninga za različite radne pozicije (Urednik, Lektor/Korektor, Marketing menadžer, Ilustrator/Dizajner, Knjigovezac, Operater na digitalnoj mašini, Agent prodaje i Trgovac u knjižari). Dio polaznika će nakon dvomjesečnog kursa proći i tromjesečnu obuku na radu kod poslodavca koja će rezultirati zaposlenjem.

Program je namijenjen svim nezaposlenim licima u Crnoj Gori koja žele da se obuče za deficitarna zanimanja u okviru izdavačke, štamparske i knjižarske djelatnosti, sa cijem zapošljavanja u ovoj ili srodnim oblastima, a prioritetne grupe nezaposlenih osoba su mlade osobe, osobe ženskog pola, kao i dugoročno nezaposlena lica. Takođe, program je namijenjen i društveno odgovornim poslodavcima. Učešćem u Programu poslodavci dobijaju priliku da kroz tri mjeseca osposobe za rad učesnike koje sami odaberu.

Projekat Obuka i edukacija za deficitarna zanimanja u okviru industrije knjiga (Training and Education for Deficit Occupations within the Book Industry) je dio Programa Evropske Unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Realizacija programa obuka počinje u maju, a sve informacije o projektu se nalaze na sajtu izdavačke kuće Obodsko slovo: www.obodskoslovo.me.