Održan treći sastanak Upravnog odbora Twinning projekta

26/01/2024

Treći sastanak upravnog odbora Twinning projekta ,,Jačanje kapaciteta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u pogledu sprovođenja aktivnih mjera zapošljavanja, budućeg učešća u Evropskim socijalnim fondovima i olakšavanja mobilnosti radne snage”, održan 23. januara 2024. godine, označio je uspješan početak nove godine i nastavak uspješne saradnje i koordinisanih napora ka realizaciji projektnih ciljeva. Na sastanku je potvrđeno da Twinning projekat, finansiran od strane Evropske unije, koji će trajati do oktobra 2024., napreduje u skladu sa zadatim rokovima i ostaje usklađen sa ispunjavanjem obaveznih rezultata. 

V.d. direktora Zavoda za zapošljavanje i vođa projekta zemlje korisnice, Gzim Hajdinaga, naglasio je ključnu ulogu saradnje sa zemljama članicama i njihovim ekspertima, istakavši obostranu posvećenost razvijanju produktivnog i usklađenog radnog okruženja, značajan napredak na putu Crne Gore ka EU usvajanjem standarda koji se primijenjuju u oblasti tržišta rada, unaprijeđenje kapaciteta ZZZCG i usvajanje znanja za preuzimanje obaveza iz članstva.

Karol Jokl, vođa projekta zemalja članica, zahvalio se na toplom prijemu, uz želju da se praksa studijskih posjeta Slovačkoj, započeta u novembru prethodne godine, kao i pojačana međunarodna saradnja, nastave i po uspješnoj realizaciji projekta. 

Tokom sastanka, sve aktivnosti na projektu u posljednjem kvartalu rezimirane su zahvaljujući rezidentnom savjetniku za Twinning, Slavomiru Štastny-ju, uz podršku njegovog pandana, Ivane Šućur, iz Ministarstva rada i socijalnog stranja, dok su kvartalni izvještaj br. 3 i plan rada br. 2 prihvaćeni od strane kolega iz Direktorata za finansiranje i ugovoranje sredstava EU pomoći (CFCU), Dragomira Markovića i Jelene Vujadinović, koji su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da se Twinning nesmetano odvija, dok je predstavnica Delegacije Evropske unije (EUD), Brigitte Kuchar, iskazala zahvalnost svim prisutnim zainteresovanim stranama na saradničkom duhu i neprestanom dijeljenju korisnih informacija.

Na samom kraju događaja, kojem su takođe prisustvovale i kolege iz Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Unije sindikata i Unije poslodavaca, kratkoročni eksperti iz Republike Slovačke, kolege Boris Sloboda i Michal Nemec, kao i junior vođe projekta (u hibridnoj formi), Thomas Thomma (Njemačka) i Kadi Kanarbik (Estonija), predložen je termin održavanja sljedećeg sastanka Upravnog odbora u aprilu ove godine, uz želju da se trenutna dinamika napretka rada na aktivnostima uspješno nastavi.