Organizovan Sajam sezonskog zapošljavanja u Podgorici

07/04/2022

Sajam je prilika da, u neposrednom kontaktu sa nezaposlenim licima i svim drugim koji su zainteresovani za rad u sezoni, poslodavci izaberu najbolje radnike, a sa druge strane, nezaposlena lica pronađu adekvatan radni angažman tokom sezone.

Danijela Papić iz Zavoda za zapošljavanje kazala je da u namjeri da povećaju zaposlenost i zadovolje kadrovske potrebe privrede, Zavod koristi sve raspoložive mehanizme da poveže poslodavce sa nezaposlenim licima i tražiocima posla, a ovaj Sajam je upravo prilika za to.

„Prisustvuje oko 30 najjačih, renomiranih poslodavaca, pretežno iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Profili zanimanja koji se najviše traže u predstojećoj turističkoj sezoni su sobarice, pomoćni radnici u domaćinstvu, kuvari, pomoćni kuvari, recepcioneri, zaštitari itd. Imamo podatak da je oko 2300 lica sa naše evidencije iskazalo zainteresovanost za poslove sezonskog karaktera, a dio njih je prošlo obuku, odnosno informativno-motivacione seminare i radionice“, kazala je Papić.

Jedan od poslodavaca koji se predstavio na današnjem Sajmu jeste Grand Hotel Heritage u Perastu. Tom prilikom, njihova predstavnica Marija Lopičić kazala je da je riječ o hotelu sa pet zvjezdica koji se nalazi u srcu Perasta.

„Trenutno tražimo radnike koji bi radili u domaćinstvu, kuhinji itd. Nadamo se da ćemo pronaći prave kandidate“, poručila je Lopičić.

Snežana Kovačević ispred Hotela Wgrand istakla je da traže sezonsku radnu snagu za predstojeću sezonu, a da hotel otvaraju već krajem aprila.

„Već imamo dio radne snage od ranije, i to su naši stalni sezonski radnici, ali oni završavaju srednju školu ili fakultet, te ne mogu prije juna početi sa radom. Najviše su nam potrebni recepcioneri, sobarice, higijeničarke, pomoćno osoblje u kuhinji, osoblje u restoranu, domaćinstvu“, navela je Kovačević.

Sajam je otvoren do 14 sati, a naredni će biti organizovan u Bijelom Polju 14. aprila.