Personalni asistenti velika pomoć roditeljima djece sa smetnjama u razvoju

20/06/2019

Kroz javne radove ”Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostale programe, na određeno vrijeme do četiri mjeseca, posao je dobilo 529 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Priliku da radi dobilo je najmanje 60 odsto osoba iz grupe teže zapošljivih, a to su oni koji traže zaposlenje duže od 12 mjeseci, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice ili osobe sa invaliditetom, te pripadnici romske i egipćanske populacije ili lica starija od 50 godina.

Nedavno je direktor Zavoda za zapošljavanje  Suljo Mustafić potpisao 98 ugovora sa izvođačima javnih radova. Jedan od potpisnika je i Podgoričanin Savo Knežević, predsjednik Prvog Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju u Podgorici, ali i otac 16-godišnje djevojčice sa smetnjama u razvoju.

-Aplicirali smo sa projektom za pružanje servisa pomoć u kući djeci sa smetnjama u razvoju. Odobrena su nam sredstva za deset korisnika, odnosno za deset asistenata za pružanje servisa pomoć u kući – objašnjava Knežević, ističući da ova vrsta usluge ima višestruku korist.

Zavod za zapošljavanje,  kako dodaje, realizacijom ovog programa pruža veliku pomoć roditeljima, naročito zaposlenim majkama.

Knežević kaže da nije lako obučiti ljude za personalne asistente, jer se radi o jednom zaista složenom i zahtjevnom  poslu.

-Ovo je vrlo specifično, jer to nije asistent u nastavi, već prava pomoć u kući. Tu je veoma teško, prvo naći adekvatnu osobu jer, nije bitna škola i školska sprema. Svi naši asistenti su sa srednjom stručnom spremom. Ali, najbitniji je senzibilitet i odnos prema djetetu i samoj porodici – priča Knežević.

Ipak, nekima sve to ne predstavlja problem da rade i ovaj posao, obavljajući ga, prije svega, srcem. Takva je Borka Krstović, koja već četiri godine pomaže porodici Kovačevič, tako što se brine o njihovoj kćerki Jeleni.

-Ujutro, kada dođem, odmah je presvalčenje, nakon toga hranjenje, aspiracija, inhalacija, masiranje, šetnja –  to su uglavnom poslovi koje obavljamo. U početku je bilo stresno, ali sam se kasnije navikla i sad ovaj posao sa zadovoljstvom radim. Ovo je human posao, a svaki posao je u početku težak ali se navikneš. Ja sam se već sam navikla – kaže Krstović.

Pored svih socijalnih servisa koje imaju, prije svega obrazovnih, ovaj vid pomoći od velikog je značaja  za roditelje čija djeca imaju smetnje u razvoju.