Počelo stručno osposobljavanje 3.274 visokoškolca

16/01/2017

Stručno osposobljavanje lica sa visokim obrazovanjem, koje se realizuje petu godinu zaredom, počinje danas i trajaće devet mjeseci.

Nakon elektronskim putem sprovedenog postupka povezivanja korisnika i poslodavaca, u dva kruga, 3.274 visokoškolca je dobilo priliku da se u devetomjesečnom periodu stručno osposobljava i time stekne uslove za polaganje stručnog, odnosno državnog ispita.

Poslodavci su iskazali veliko interesovanje za ovaj program, što je rezultiralo oglašavanjem 9.173 slobodnih mjesta za osposobljavanje, dok 3.439 visokoškolaca koji nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje prijavilo za učešće u Programu.

Devetomjesečno stručno osposobljavanje, tokom koga korisnici imaju naknadu u neto iznosu 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, podrška je obrazovanju mladih i podsticaj da dokazivanjem u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja.

Na ovaj način se istovremeno poslodavci motivišu na otvaranje novih radnih mjesta.

Korisnicima Programa se devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa se kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita.