Podgorica: Održana radionica za buduće preduzetnike

08/07/2020

Još jedna radionica za nezaposlena lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, koji žele da pokrenu svoj biznis posredstvom Programa grantova za samozapošljavanje, održana je danas u prostorijama Glavnog grada Podgorica, a u organizaciji Zavoda.Tom prilikom budući preduzetnici su od predstavnika ZZZ dobili sve potrebne informacije o projektnim predlozima, pripremi biznis planova, kao i smjernicama za uspješan start up kao i troškovima poslovanja.

Trodnevne radionice inače su namijenjene nezaposlenima koji žele da apliciraju za Program grantova za samozapošljavanje za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije, od tri do 7.5 hiljada eura.

Pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje i koordinatorka Programa Svetlana Krgović istakla je da je ovo samo dio projekta koji se odnosi na zapošljavanje, obrazovanje i  socijalnu zaštitu.

-Zavod je 12. juna 2020. godine objavio drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz pretpristupnih fondova EU. Za dodjelu bespovratnih sredstvava od tri do 7.5 hiljada eura mogu aplicirati sva nezaposljena lica koja su, na dan objave poziva, bila na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca. Prednost kroz ovaj projekat dobili su prije svega mladi ljudi do 35 godina starosti, žene i dugoročno nezaposlena lica. Finansijska podrška ovog projekta iz fondova EU odnosi se na sredstva koja su opredijeljena za preduzetnike, dok se ostala sredstva odnose na tri radionice koje će biti održane. Potencijalni korisnici dobijaju sve informacije o uslovima ovog konkursa, prihvatljivim troškovima i biznis idejama – kazala je Krgović.

Rok za predaju biznis plana je 31.07.2020 godine, nakon čega će Komisija donijeti odluku o tome koji će biznis biti podržan ovim projektom. 

Nakon toga biće potpisan ugovor sa već registrovanim pravnim licima i 80% sredstva se prenose na njihov račun. 

Nezaposljena lica će uz pomoć eksperata dobiti savjete iz oblasti knjigovodstva, marketinga i promocije, odnosno sve ono što je neophodno za uspješno vođenje biznisa.

Program, koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore, je osmišljen kako bi se prevazišao finansijski jaz sa kojim su suočena lica bez dovoljnih finansijskih resursa i nedostatak znanja iz oblasti preduzetništva.