Posao za deset osoba sa invaliditetom u Beranama

30/01/2020

Opština Berane već šestu godinu zaredom učestvuje u pozivima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i, u okviru grant šeme za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, vrši obuke i zapošljava osobe sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih.

Uspješno je okončana prva faza projekta “Cjeloživotno učenje”, koji je počeo sredinom prethodne godine a koji partnerski sprovode Zavod, Opština Berane i licencirani izvođač nastave Srednja stručna škola “Berane” Šansu da se dodatno edukuje i lakše dođe do posla dobilo je 14 lica sa invaliditetom a sertifikate je dobilo njih desetoro. Svi oni su, kroz tromjesečnu obuku, stekli znanje servisera računara a neki su obučeni za rad u fotokopirnici.

■ OBUKA PA POSAO

Naime, kako je projektom i predviđeno, deset osoba sa invaliditetom zasnovalo je radni odnos u trajanju od šest mjeseci. Od tog broja, osam će biti angažovano u opštini i opštinskim preduzećima, dok će dvoje biti upošljeno kod partnera na projektu. Nakon isteka projekta, dvije osobe sa invaliditetom nastaviće da rade u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

Iz Zavoda za zapošljavanje podsjećaju da je cilj projekta “Cjeloživotno učenje” osnaživanje lica sa invaliditetom, putem raznih obuka i raznih radnih aktivnosti, a nakon toga i zasnivanje radnog odnosa.

“Vrijednost projekta, koji finansira Zavod za zapošljavanje, je 51.828 eura. Projektom je predviđeno zapošljavanje 10 lica sa invaliditetom. Ugovori o zasnivanju radnog odnosa potpisani su sa osam učesnika koji će raditi u opštini Berane na period od šest mjeseci dok će dva lica raditi u socijalnom preduzeću koji su partner na ovom projektu. Obaveza izvođača je i zapošljavanje nakon isteka projekta pa će dva lica sa invaliditetom ostati u radnom odnosu i nakon toga, u najkraćem trajanju od devet mjeseci. Zavod zapošljavanje će i ubuduće podržavati ovakve projektne ideje koje imaju za cilj povećanje zapošljivosti lica sa invaliditetom”, poručila je Jadranka Rakonjac.

Projekt menadžerka opštine Berane Maja Pešić navela je da su ovo veoma važni projekti za opštinu Berane, samim tim što se iz godine u godinu zapošljava sve veći broj lica sa invaliditetom teško zapošljivih lica. “Projekat ‘Cjeloživotno učenje’ okupio je do sada najveći broj osoba sa invaliditetom odnosno teško zapošljivih lica. Opština Berane iz godine u godinu bilježi jako dobru praksu i zapošljava osobe sa invaliditetom i na neodređeno vrijeme. Dakle, zaista se trudimo da ovi projekti budu održivi da traju istakla je Pešić napominjući da im je odlična saradnja sa Zavodom za zapošljavanje.

Podsjetila je, takođe, da su kroz prethodni projekat “Budimo kreativni” obučene osobe koje su izrađivale suvenire.

“Po završetku projekta, dvije osobe su zaposlene u turističkoj organizaciji i imaju rješenje na neodređeno vrijeme. Kroz projekat, koji smo realizovali u saradnji sa Vodovodom, od četiri uključene osobe sa invaliditetom, sve smo zaposlili dvije u Vodovodu i isto toliko u Opštini Berane”, zaključila je Pešić i najavila da će ova praksa biti nastavljena i u narednom periodu.

■ ISKUSTVO

Polaznici obuke kažu da će im stečeno iskustvo mnogo značiti u narednom periodu.

“Ovo je jedno veliko iskustvo i dosta mi znači. Svakim danom smo naučili nešto novo i veoma sam zadovoljna što sam se odazvala da budem dio ove priče”, rekla je učesnica projekta Marija Vulević.

Zadovoljna je i njena sugrađanka Jelena Bašić koja je podsjetila da je imala određeno predznanje sa fakulteta ali joj je ova obuka, kako je rekla, veoma značila jer su predavači bili vrhunski.

“Sve vrijeme smo bili posvećeni i pratili obuke. Jedno iskustvo više. Osim iskustva, naravno, tu je i stečeno znanje. Vjerujem da će narednih šest mjeseci, koliko je predviđeno da budem projektno angažovana, biti prilika da usvojim neke nove vještine i steknem još više iskustva koja će mi korisiti u daljem radu”, kazala je učesnica projekta.