Poslodavci iz Boke Kotorske ponudili 574 mjesta za stručno osposobljavanje visokoškolaca

25/10/2018

Poslodavci iz privrede Boke Kotorske iskazali su veliko interesovanje za učešće u Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca. Zavodovoj Područnoj jedici Herceg Novi prijavilo se 205 poslodavaca iz privatnog sektora, što je za 20 odsto više u poređenju sa prošlom godinom.Oni su ponudili 574 slobodne radne pozicije. U 80 odsto slučajeva traže svršene studente ekonomije i bankarstva.

U Herceg Novom 78 poslodavaca traži 169 visokoškolaca. Kod 59 kotorskih poslodavaca slobodna su 183 mjesta, dok 68 tivatskih firmi traži 222 visokoškolca.

Prijava

Prema riječima šefa Biroa rada Herceg Novi Željka Stožinića, u tom gradu, za stručno osposobljavanje trenutno je prijavljen 51 visokoškolac. Do 15. novembra, po njegovim očekivanjima, ta brojka biće značajno veća. U toku je prijavljivanje diplomaca, a u Birou su odredili informativni dan, kada su savjetodavci posvećeni upravo  toj ciljnoj grupi nezaposlenih.

Inače, od početka oktobra, u Herceg Novom, nastavljeni su programi obrazovanja i osposobljavanja odraslih. Realizuju se sa provajderima, odabranim u januaru: Radnički univerzitet u Herceg Novom, ZOPT Tivat, Urban protection centar, Institut računovođa i revizora Crne Gore i  Onogošt school – Centar obrazovanja Nikšić.

Obuka je organizovana za sticanje stručne kvalifikacije i ključnih vještina za ukupno 44 nezaposlena lica, i to njih 39 uči engleski , ruski jezik i stiču osnovna znanja rada na računaru.

Obuka

Obrazovanje za sticanje stručne kvalifikacije realizuje se za pet nezaposlenih za zanimanja serviser računara, krojač i  recepcioner.

-Cilj realizacije ovih programa je povećanje zapošljivosti lica sa evidencije sticanjem stručne kvalifikacije, odnosno znanja, vještina i kompetencija potrebnih za obavljanje poslova određenog zanimanja, gdje  novostečena znanja i vještine omogućavaju brže zapošljavanje – objašnjava Stožinić.

Podsjeća da je u prvom dijelu godine 57 nezaposlenih lica prošlo programe obrazovanja za sticanje ključne vještine, i to: 39 kurs engleskog jezika i 18 kurs ruskog. Stručne kvalifikacije steklo je 28 lica: po jedan serviser računara i frizer, 21 račinovodstveni tehničar i pet zaštitara imovine i lica.

herceg-novi--82627-9

Nezaposlenost ispod državnog prosjeka

Nezaposlenost u Boki Kotorskoj je ispod državnog prosjeka. Najniža je u Kotoru, gdje je registrovano 547 nezaposlenih, sa stopom od 4,67 odsto. Na evidenciji hercegnovskog biroa nalaze se 694 lica, a stopa nezaposlenosti iznosi 5,45 odsto. Tivatskom birou prijavljeno je 416 nezaposlenih, sa stopom od 9,96 odsto.

Kroz javne radove zaposleno 56 lica

U opštinama Herceg Novi, Kotor i Tivat uspješno je realizovano 12  javnih radova, kroz koje je angažovano 47 nezaposlenih..Kod pet izvođaca, na poslovima personalnog asistenta, bilo je uključeno 21 nezaposleno lice,  prioritetno osposobljeno za rad sa licima sa invaliditetom.

Kroz ostale programe, od javnog interesa, angažovano je 26 lica na određeno vrijeme, u trajanju od šest mjeseci. Programi ovih javnih radova odnosili su se na izradu rukotvorina i nakita, na očuvanje tradicije i kulture Herceg Novog i zaleđa, na izvođenje i pripremu pozorišnih predstava kao i na javne radove iz obrazovnih, kulturnih i drugih društveno korisnih oblasti.

Od 1. septembra realizuju se još tri javna rada. Uključeno je šest personalnih asistenata i tri nezaposlena kroz ostale programe od javnog interesa.