Potpisani ugovori sa korisnicima bespovratnih sredstava od milion eura

14/06/2024

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore mr David Perčobić potpisao je ugovore sa korisnicima bespovratnih sredstava koji će realizovati projekte zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Odlukom Upravnog odbora odobreno je finansiranje 21 projekta u ukupnom iznosu od milion €, u okviru grant šeme za podršku zapošljavanju lica sa invaliditetom.

-Prema projektnim prijavama, u realizaciju ovih projekata biće uključeno 174 lica sa invaliditetom. Od tog broja, 117 lica će biti zaposleno tokom trajanja samih projekata, dok će još 45 lica sa invaliditetom dobiti posao neposredno po završetku projekata. Ugovori o zaposlenju će biti zaključeni na period od najmanje 9 mjeseci, a u pojedinim slučajevima i na neodređeno vrijeme- saopštio je Perčobić.

On je, tom prilikom, napomenuo da svi odobreni projekti imaju za cilj zapošljavanje lica sa invaliditetom nakon njihove implementacije.

– Veliki broj registrovanih lica sa invaliditetom na evidenciji nezaposlenih Zavoda nametnuo je potrebu da se sredstva za finansiranje grant šema usmjere na realizaciju onih programa i aktivnosti koje će rezultirati povećanjem zapošljivosti tih osoba, kako bi im se omogućio samostalan i dostojanstven život. Zato je nadležna Komisija, prilikom izbora projekata za finansiranje grant šema, posebnu pažnju i akcenat stavila na najuspješnije i najodrživije predloge projekata – naveo je Perčobić dodajući da se realizacijom potpisanih ugovora planira otvaranje novih i održivih radnih mjesta što će, kako je rekao, značajno doprinijeti povećanju stope zaposlenosti i unapređenju položaja lica sa invaliditetom odnosno stvaranju boljih uslova za njihovo zapošljavanje kroz različite aktivne mjere politike zapošljavanja.