Predstavljen Informator "Kuda nakon osnovne škole"

04/05/2018

Na konferenciji za novinare, održanoj 4. maja predstavljen je Informator za buduće srednjoškolce. Zavod za zapošljavanje Crne Gore i ove godine pripremio je i izdao informator ” Kuda nakon osnovne škole”. Publikaciju su predstavile savjetnice za profesionalno informisanje Jevrosima Pejović i Sanja Nedović, te predstavnica Centra za stručno obrazovanje Sandra Brkanović.  Naslovnu stranu publikacije dizajnirala je Sofija Rašo, učenica Srednje likovne škole “Petar Lubarda” sa Cetinja.

Svojevrsni vodič namijenjen je svim polumaturantima i njihovim roditeljima sa porukama o značaju pravilnog izbora prvog zanimanja.

Informator-s1

Informator sadrži savjete koji mogu biti korisni pri pravilnom izboru srednje škole. Dat je presjek najčešćih grešaka koje mlade mogu navesti na pogrešan izbor zanimanja. Imajući u vidu značajnu ulogu roditelja u profesionalnom razvoju djece, u Informatoru se nalazi i kutak za roditelje sa savjetima za profesionalno usmjeravanje. U brošuri su informacije o svijetu rada i preduzetništvu i kratak opis zanimanja.

U posebnom poglavlju su informacije o svim srednjim školama u Crnoj Gori i u njima zastupljenim obrazovnim profilima.

Informator je štampan u tiražu od 8. 000 primjeraka i biće distribuiran svim osnovnim školama na području Crne Gore. Oko 7.400 učenika ove godine završava osnovno obrazovanje.

Učenici, roditelji i svi drugi zainteresovani, moći će dobiti primjerak informatora u biroima rada i Centrima za informisanje i profesionalno savjetovanje (CIPS), a nalazi se i u elektronskoj verziji na sajtu Zavoda za zapošljavanje.

Informator-s3

Izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već  školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi,  koja će  pomoći mladoj osobi da se lakše uključi na tržište rada. Kako današnje tržište rada odlikuje nesigurnost i brze promjene pružanje podrške mladim osobama prilikom izbora zanimanja predstavlja veliki izazov. Neracionalan izbor zanimanja, odnosno ne uzimanje u obzir ličnih karakteristika, zahtjeve zanimanja i karakteristike tržišta prilikom izbora zanimanja je jedan od čestih uzroka nezaposlenosti.

Današnja ekonomija traži pojedinca spremnog da se prilagodi i da upravljaja brzim promjenama. Bez obzira za koju srednju školu mladi da se odluče važno je da u procesu školovanja grade i stiču dodatna znanja i vještine, kao što su preduzetničke i komunikacijske vještine, vještine liderstva, znanja stranih jezika, uobičajenih programa iz Microsoft Office-a, te znanja standardnih računarskih programa iz oblasti rada za koje se odluče.

Kroz ovaj vodič Zavod je mladim ljudima sabrao na jedno mjesto sistematičan i relevantan izvor informisanja za donošenje što pravilnije odluke o izboru zanimanja.

Publikacija sadrži opisana zanimanja za koja se moguće školovati u Crnoj Gori, informacije o svim srednjim školama i u njima zastupljenim obrazovnim profilima, kao i o novim modularizovanim obrazovnim programima i standardima zanimanja, te informacije o maturskom i stručnom ispitu, učeničkim domovima…

Nacionalna služba zapošljavanja permanentno radi na unapređenju usluga iz oblasti profesionalne orijentacije, kako bi se stvarali uslovi za kvalitetno karijerno savjetovanje koje bi odgovorilo potrebama tržišta.

Informator možete preuzeti ovdje.