Predstavnici ZZZCG učestvovali u okviru poslovne delegacije Privredne komore Crne Gore u posjeti Briselu i Luksemburgu od 10-14. oktobra

18/10/2022

U službenoj posjeti Briselu i Luksemburgu od 10. do 14. oktobra, u organizaciji Privredne komore, učestvovali su predstavnici ZZZCG. Poslovnu delegaciju iz Crne Gore je dočekao ambasador Crne Gore za Belgiju i Luksemburg gospodin Ivan Leković.

Na poslovnom forumu u Briselu 11. oktobra prisustvovali su predstavnici 20 belgijskih i 15 crngorskih kompanija. Tokom networkinga, uspostavljena je saradnja izmedju ZZZCG i regionalne Flemish Service for Employment&Vocational training service (VDAB) – www.vdab.be. Predstavnice VDAB službe zapošljavanja iz Brisela koje su bile učesnice na forumu su: Annelies Thomas-savjetnica za EURES i Lenka Kint-menadzer za medjunarodne odnose. Koleginice iz Brisela su izrazile interesovanje da prisustvuju sajmu zapošljavanja u Crnoj Gori u organizaciji ZZZCG, zajedno sa predstavnicima udruženja poslodavaca iz Brisela. Takodje, spremne su da posreduju i pomognu, u saradnji sa našom ambasadom, oko zapošljavanja eventualnih migranata iz Crne Gore, odnosno profesija koje predstavljaju viškove ili teže zapošljive na crngorskom tržištu rada.  Uspostavljen je kontakt i sa predstavnikom udruženja poslodavaca iz Brisela.

Tokom B2B seminara u Luksemburgu 13. oktobra, koji je održan u Privrednoj komori Luksemburga, poručeno je da Crna Gora ima veliki potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora čija je namjena širenje biznisa. Renomirana kompanija “Artec 3D” iz Luksemburga je proširila svoje poslovanje na našu zemlju i otvorila novu evropsku kancelariju u Baru. Dogadjaj je završen bilateralnim sastancima o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima. Prisutne na forumu u Luksemburgu, pozdravio je i Phillippe Donckel, ambasador za Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu u Luksemburgu. Ambasador je govorio o dobrim odnosima izmedju Crne Gore i Luksemburga, koji se unapredjuju kroz konkretne biznis projekte, kao što je otvaranje luksemburžanske kompanije ” Artec 3D” u Crnoj Gori.

U okviru B2B sesije, predstavnici Zavoda su održali sastanke sa odredjenim poslodavcima iz Luksemburga.  Dogovoren je i zoom sastanak sa predstavnicima ADEM službe zapošljavanja iz Luksemburga.