Prezentovana prva verzija novog informacionog sistema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

10/05/2024

Prva verzija novog informacionog sistema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, koji obuhvata zamjenu starih i izgradnju novih aplikativnih rješenja predstavljena je u prostorijama Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u Podgorici.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Zavoda mr David Perčobić, zaposleni u instituciji, vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za informatiku i analitičko statističke poslove u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Snežana Drobnjak sa koleginicom Amrom Demirović, te predstavnici kompanije dobavljača, Infostream doo.

Tom prilikom je, sa posebnim ponosom, istaknuto da se projekat odvija utvrðenom dinamikom sto znači da će Zavod, kako je i planirano, u novembru 2024. imati siguran, pouzdan i stabilan, ali i veoma moderan i inovativan informacioni sistem – kojim će sve usluge biti znatno unaprijeðene. Ovaj projekat predstavlja investiciju i osnov za razvoj i podizanje vrijednosti Zavoda za zapošljavanje u narednom periodu.

Ministarstvo finansija je uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, a kroz Akcioni dokument za zapošljavanje i socijalnu inkluziju 2020 ugovorilo za potrebe Zavoda za zapošljavanja Crne Gore projekat izgradnje novog informacionog sistema ZZZ. Sredstva od preko dva miliona Eura, obezbijedjena su iz predpristupne podrške EU – IPA, iz Godišnjeg akcionog programa za 2020 za Crnu Goru (CAP 2020).

Tokom prezentacije su predstavljeni svi buduci benefiti novog informacionog sistema a, kako bi učesnici stvorili potpunu sliku o funkcionalnosti, mogućnostima i primjeni budućeg informacionig sistema, detaljno su predstavljene i ključne karakteristike i elementi novog, pažljivo dizajniranig, sistema:

-osiguraće centralizaciju i bolje upravljanje podacima,
-doprinijeće da sigurnost podataka bude na vrlo visokom nivou,
-omogućiće da razmjena podataka, između relevantnih institucija, bude znatno olakšana,
-ojačaće kapacitete ZZZ i unaprijediti rad zaposlenih, poboljšati njihovu produktivnost a samim tim unaprijediti kvalitet i dostupnost usluga i mjera klijentima kroz korišćenje on line servisa,
-uspostaviće sveobuhvatnu bazu podataka za statističko profilisanje nezaposlenih kako bi se uskladili s odgovarajućim aktivnim mjerama tržišta rada i osigurao adekvatan i pravovremen odgovor na potrebe poslodavaca,
-unaprijediće usluge profesionalne rehabilitacije za zaposlene i nezaposlene osobe s invaliditetom,
-poslužiće kao pouzdan statistički alat za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada koje Zavod pruža,
-biće moćna osnova za pridruživanje EURES mreži, s obzirom na to da će ulaskom u mrežu mobilnosti EURES, Vlada Crne Gore ispuniti zahtjeve pregovaračkih procesa u pogledu usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u ovoj oblasti.

Na sastanku je posebno istaknuto da je, minulih nekoliko mjeseci, napravljen veliki iskorak – obezbjeđena je, instalirana i stavljena u upotrebu nova oprema za zaposlene. Prikazan je i kratak osvrt na dosadašnje aktivnosti na projektu, pružajući učesnicima sveobuhvatne informacije o napretku. Tom prilikom je najavljeno da u narednom periodu slijede intezivne aktivnosti na testiranju i daljem razvoju novog informacionog sistema.

Za Zavod za zapošljavanje ovaj projekat je ključan i u cilju modernizacije poslovanja, kao i ispunjavanja zahtjeva evropskih integracija, koji se tiču pregovaračkih poglavlja 19 – Socijalna politika i zapošljavanje i 2 – Sloboda kretanja radnika.

Nedavnim dolaskom novog rukovodstva, na čelu sa mr Davidom Perčobićem, konstatovano je da buduće poslovanje Zavoda za zapošljavanje mora ići u korak sa vremenom. U tom smislu i današnji sastanak je bio prilika da se Perčobić upozna sa detaljima projekta, ostvarenim napretkom i planovima za dalje aktivnosti.

Takođe, veoma bitno je istaći da je upravo direktor Perčobić, za vrijeme dok je obavljao funkciju pomoćnika direktora ZZZ za projekte, bio inicijator ovog projekta. Njegovo impozantno, decenijsko, iskustvo iz oblasti upravljanja projektima svakako će dati vjetar u leđa što će, zaposlenima u Zavodu, korisnicima usluga i društvu u cjelini, omogućiti sistem koji je spreman da u svakom trenutku odgovori kompleksnim zahtjevima, savremenog poslovanja.