Info sesija u Pljevljima u susret drugom javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU

09/03/2020

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja posjetili su Pljevlja i prepunoj sali Skupštine Opštine promovisali Program grantova za samozapošljavanje.

Iskazujući punu zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji koji, preko programa vrijednog 3.5 miliona eura, pomažu buduće preduzetnike u Crnoj Gori, direktor Zavoda Suljo Mustafić je podsjetio da je posrijedi prvi direktni grant koji je Zavodu  obezbijedilo resorno Ministarstvo, kao krovna institucija operativne strukture. 

IMG_20200309_130636

-MRSS koordinira Programom dok je ugovaračka institucija Ministarstvo finansija odnosno Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći. Direktna podrška je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Finansirana je od strane Evropske unije posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Da je ovo konkretna podrška crnogorskoj privredi i preduzetništvu na državnom nivou govori podatak da su 94 nezaposlene osobe sa evidencije Zavoda, kroz prvi Javni poziv, nedavno dobile bespovratna sredstva od EU – podsjetio je Mustafić najavljujući da će drugi javni poziv biti objavljen 30. marta ove godine.

-Na evidenciji Područne jedinice Pljevlja, kojoj pripadaju opštine Pljevlja i Žabljak nalazi se 2.040 nezaposlenih što daje stopu nezaposlenosti od preko 15.8 odsto.  Upravo zbog velikog broja dugoročno nezaposlenih lica kojih je na evidenciji 60 odsto ali i podatka da je svaki peti nezaposleni iz kategorije mladih a svaka druga nezaposlena osoba žena – danas smo i u Pljevljima. Cilj nam je da, upravo ovoj kategoriji nezaposlenih pružimo blagovremene i detaljne informacije o ovoj vrsti podrške – istakao je on i dodao da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim licima koji žele da pokrenu i razviju svoj biznis.

rptnboz

-Priliku da se prijave, vjerujem u još većem broju, imaju nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva – kazao je Mustafić i pozvao sve, koji su voljni da pokušaju da se otisnu u sopstvene preduzetničke vode, da apliciraju za podsticajna bespovratna sredstva iz EU.

-Za oblast zapošljavanja iz ovog programa, najveći dio je donacija EU Crnoj Gori u vrijednosti od 15 miliona, dok Vlada učestvuje sa oko 2,7 miliona eura – precizirala je predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja Ksenija Aranitović ističući da je za različite aktivnosti u cilju povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno 8,7 miliona eura.

Opština Pljevlja pružiće logističku podršku aplikantima angažovanjem zaposlenih pri izradi biznis planova.

rptnboz

-Opština Pljevlja je uvijek imala dobru saradnju sa ZZZ CG i nadam se da će tako biti i u toku realizacije ovog projekta. Opština Pljevlja će svim zainteresovanim kandidaima pomoći posredstvom Službe menadžera i ostalih službi optine. Želja nam je da što više građana iskoristi ovu dobru priliku i da svoje ideje sprovede u djelo – poručio je potpredsjednik Opštine Pljevlja Mervan Avdović.

Na pitanja zainteresovanih kandidata u vezi sa Programom grantova za samozapošljavanje odgovarali su pomoćnica direktora ZZZ i koordinatorka Programa Svetlana Krgović, pomoćnik direktora Zavoda i koordinator za izvještavanje David Perčobić i zamjenica koordinatora Programa Alma Mahmutović.

Nakon održane info sesije direktor Zavoda Suljo Mustafić sastao se sa predsjednikom Opštine Pljevlja Igorom Golubovićem i tom prilikom je konstatovana dobra saradnja dvije institucije na čijem unaprijeđenju treba raditi i u budućem periodu.