Projekat „Korak bliže ka tržištu rada“

07/06/2017

U okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“, koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), u novembru 2015. godine, objavljen je Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Implementacija treninga i projekata za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i pripadnika RE populacije“.

Cilj poziva je unapređenje socijalne uključenosti lica sa invaliditetom i pripadnika RE populacije i njihove bolje integracije u tržište rada, kroz pružanje  podrške projektima stručnog osposobljavanja, socijalne inkluzije i zapošljavanja lica sa invaliditetom i romske i egipćanske populacije.

»Korak bliže ka tržištu rada« je jedan od devet projekata koji su dobili šansu da se realizuju, a nosilac projekta je Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Projekat, ukupne vrijednosti 85.000€ (učešće EU 76.500€), Zavod realizuje u partnerstvu sa Centrom za zapošljavanje i obrazovanje odraslih „ZOPT” doo iz Podgorice.

Treca

Realizacija aktivnosti započela je u februaru 2017. godine i sprovodiće se 12 mjeseci, u sva tri crnogorska regiona.

Glavni cilj projekta je jačanje socijalne inkluzije i zapošljivosti Roma i Egipćana kroz uspostavljanje uslova za sticanje kvalifikacije za prvo zanimanje.

Specifični ciljevi projekta odnose se na unapređivanje vještina Roma i Egipćana kroz obuke za prvo zanimanje, na osnovu posebno dizajniranih standarda zanimanja i programa obuke i podsticanje pristupa tržištu rada i zapošljavanja Roma i Egipćana, u skladu sa potrebama poslodavaca.

Očekivani rezultati projekta su: uključivanje najmanje 100 lica romske i egipćanske populacije u informativno-motivacione radionice i upućivanje na korišćenje  usluga profesionalne orjentacije; najmanje 50 lica završilo program obrazovanja za sticanje prve kvalifikacije i najmanje 10% zaposleno nakon završetka programa obrazovanja i osposobljavanja.