Projekat "Mladi u zimskom turizmu"

01/12/2015

Poslodavci turističke privrede sa sjevera, od 1. decembra, mogu od Zavoda za zapošljavanje koristiti subvencije ukoliko zaposle crnogorske državljane mlađe od 24 godine. Rijec je o realizaciji projekta “Mladi u zimskom turizmu”, koji će trajati od 1. decembra do 1. marta. Program stimulisanja sezonskog zapošljavanja podrazumijeva subvenciju zarada zaposlenih u iznosu od po 100 eura mjesečno.

Ovaj program je proistekao iz programa “Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima” , koji je realizovan od 2011. do 2015. godine. Novi program se razlikuje od starog u ciljnoj grupi kojoj je namijenjen. Zavod ce subvencije dodjeljivati poslodavcima iz sjevernih i manje razvijenih opština: Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje, Petnjica, Bijelo Polje, Mojkovac, Pljevlja, Žabljak, Nikšić, Šavnik, Plužine, Danilovgrad, Kolašin i Cetinje, koji na sezonskim poslovima u toku zimske turističke sezone zaposle mlade do 24 godine, prioritetno iz tih opština.

Pokretanje ovog projekta uzrokovano je nizom razloga: značajno učešće mladih na evidenciji nezaposlenih, nedovoljna zastupljenost mladih na sezonskim poslovima, veliko učešće strane radne snage, potreba da se sezonski poslovi legalizuju, te smanji rad na crno u ovoj oblasti…

Za realizaciju programa “Mladi u zimskom turizmu” Zavod je opredijelio 50.000 eura za finansiranje subvencija za 200 učesnika. Poslodavac može dobiti subvenciju kada sa nezaposlenim zaključi ugovor o radu i prijavi ga Poreskoj upravi na obavezno socijalno osiguranje.