Reagovanje ZZZ i IRF povodom teksta u Danu “Preko povoljnih kredita do birača"

25/04/2018

Zajednička aktivnost Zavoda za zapošljavanje i Investiciono-razvojnog fonda traje već deset mjeseci i nema baš nikakvih dodirnih tačaka sa izborima i političkim kampanjama. Institucije zbog izbora ne mogu da prestanu sa radom, već moraju obavljati poslovne aktivnosti, u skladu sa zakonom, kao i do sada.

Kroz formalizovanu  institucionalnu saradnju afirmišemo jedino politiku zapošljavanja i razvoj preduzetništva, sa krajnjim ciljem – smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori.

Zavod i IRF, sa lokalnim samoupravama, nefinansijskom i finansijskom podrškom itekako olakšavaju pristup i mogućnost mladim ljudima da započnu sopstveni biznis i zaposle se. Zavod ima infrastrukturu po svim opštinama za tu logistiku, a kod IRF-a su povoljne kreditne linije.

Podrška Zavoda  podrazumijeva  informisanje, animiranje, motivisanje, kao i pripremu nezaposlenih za pokretanje biznisa. Nezaposlene upoznajemo sa propisima, osnovama računovodstva, marketinga, registracije djelatnosti i izradom biznis plana.

Lokalne samouprave svojim sugrađanima obezbijeđuju pomoć u izradi biznis planova, a tamo gdje opštine nijesu u mogućnosti i gdje nema biznis centara, Zavod je obezbijedio dodatna sredstva za ove namjene.

IRF radi u skladu sa Zakonom o IRF-u, Zakonom o bankama i Zakonom o privrednim društvima. Saglasno svojim procedurama i pravilnicima IRF kredite plasira isključivo po ekonomskim kriterijumima, tako da je prosto nemoguće da neko dobije kredit po bilo kom drugom osnovu, a posebno ne na osnovu političkog opredjeljenja.

IRF svake godine intenzivno promoviše kreditne linije, bez obzira da li je izborna godina ili ne. Cilj je pružanje informacija o kreditima svima onima koji žele da preuzmu “svari u svoje ruke” i preko biznisa riješe svoje egzistencijalno pitanje. Te aktivnosti sprovodiće se i u narednom periodu.

Našim edukativnim skupovima prisustvuju građani, bez bilo kakve diferencijacije, kako mladi, tako i oni u starijoj životnoj dobi. Seminare smo održali, u punim salama, u 15 opština: Mojkovcu, Beranama, Andrijevici, Bijelom Polju, Cetinju, Kolašinu, Kotoru, Gusinju, Plavu, Herceg Novom, Tivtu, Nikšiću, Golubovcima, Baru i Podgorici. U ostalim sredinama organizovaćemo ih do kraja godine.