Rezultati prvog kruga povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja viskoškolaca 2019.

22/11/2019

Priliku za stručno osposobljavanje, u osmoj generaciji, dobila su 2.917 visokoškolca, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Oni su upareni sa izabranim poslodavcima.

Spisak uparenih poslodavaca i visokoškolaca za stručno osposobljavanje 2019. možete preuzeti ovdje. 

Ministarstvo javne uprave danas je objavilo rezultate povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca. Lista uparenih korisnika Programa stručnog osposobljavanja 2019. nalazi se na sajtovima Zavoda za zapošljavanje, eUprave, Uprave za kadrove  i Ministarstva prosvjete.

Poslodavci su ove godine ponudili više od 11.500 mjesta za stručno osposobljavanje visokoškolaca. Više od polovine pozicija je iz realnog sektora. Najveće interesovanje poslodavci su iskazali za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma.

Prethodnih sedam ciklusa na osposobljavanju je bilo godišnje u prosjeku između 3.000 i 3.500 diplomaca. Očekuje se da će tako biti i u osmoj generaciji.

Podsjetimo, kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz sedam prethodnih ciklusa, prošlo je nešto više od 23.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50% korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.