Sa Nacionalnog foruma o razvoju preduzetništva za mlade

26/10/2018

I pored nastojanja da mlade ljude motivišemo da sebi lakše obezbijede posao, kroz započinjanje sopstvenog biznisa, situacija je, nažalost, takva da mladi još više naginju ka zapošljavanju u državnom sektoru. Budućnost svih, ne samo mladih generacija, je preduzetništvo. Veoma je dobro što je u školama uveden predmet Preduzetništvo, jer je važno razvijati preduzetnički duh od rane dobi – poručila je, u ime Zavoda za zapošljavanje, načelnica Službe za finansije i preduzetništvo Svetlana Krgović.

Na drugom Nacionalnom forumu, održanom danas, 26. oktobra, u Podgorici,  uspostavljen je konstruktivni  dijalog na temu uslova za razvoj preduzetništva za mlade i promocije preduzetničkog učenja.

Skup, u organizaciji ADP Zid-a, dio je regionalnog projekta WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanja mladih, koji finansira Evropska komisija, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona.

Krgović je podsjetila da je Zavod davno prepoznao značaj preduzetništva. O tome govori i činjenica da se još od 1999. godine realizuje Program za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva, putem kojeg se dodjeljuju kreditna sredstva po povoljnijim uslovima od tržišnih. Naša privreda dominantno se oslanja na mikro, mala i srednja preduzeća.

-Animiramo buduće preduzetnike. Organizujemo individualno i grupno informisanje i savjetovanje kako bi nezaposlenom licu pomogli da što realnije sagleda svoju poziciju na tržištu rada – istakla je Krgović.

IMG-5e897757626cfce08fe4581cbeb2f6ad-V

Podstičemo ih na hrabrost, kako je dodala, da svoju ideju pretoče u biznis i sebi obezbijede egzistenciju. Zavod za zapošljavanje, u saradnji sa Investiciono razvojnim fondom, pruža im podršku na tom putu. Već duže vrijeme je izvjesno da država ne može biti poslodavac svima.

-Svjesni smo da su edukovani, motivisani, dobro informisani preduzetnici stub crnogorske privrede i našeg društva. Sredstva u okviru ovog programa dodjeljuju se pod uslovima značajno povoljnijim od tržišnih, što mladim ljudima pruža šansu da lakše dođu do realizacije svoje ideje – kazala je Krgović.

Prepoznajući koliko je mladim ljudima važna podrška na samom početku, Zavod za zapošljavanje, po njenim riječima, sprovodi trodnevne edukacije iz oblasti preduzetništva i to kako da započnu sopstveni biznis, kako da napišu biznis plan, osnove računovodstva, pravnih propisa i marketinga,u cilju da ih dodatno osnažimo na njihovom putu ka uspješnim predueztnicima.

Krgović je navela još jedan vid pomoći koju Zavod pruža početnicima u biznisu, a to su specijalističke obuke za korisnike kredita.

IMG-1ab68ba79ce492bdec02d2859ebd4068-V

-Nakon što dobiju kreditna sredstva, na samom početku njihovog poslovanja, preduzetnici dobijaju još jedan vid podrške u smislu  pružanja znanja iz oblasti   poslovnih vještina – menadžmenta, poslovnog planiranja, pravne regulative, marketinga, poslovne komunikacije, elektronskog poslovanja i finansija. Svjesni smo da nedostatak znanja i kompetencija često dovodi do propadanja biznisa na samom početku – pojasnila je Krgović.

Inače, u Nacrtu Zakona o zapošljavanju, predviđeno je uvođenje mentorstva kao dodatni vid podrške, onim preduztenicima koji zapadnu u probleme u poslovanju i kojima je potrebna stručna pomoć u njihovom prevazilaženju.

Na skupu su, između ostalih, govorili šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, predstavnici ministarstva ekonomije i prosvjete Radosav Babić i Miomir Anđušić, te izvršna direktorica ADP Zid-a Sandra Rakočević.

Na drugom Nacionalnom forumu, pored predstavnika ministarstava i relevantnih državnih institucija, učestvovali su  zainteresovani iz privatnog i civilnog sektora