Sa okruglog stola u organizaciji UNHCR-a: ZZZ CG će nastaviti da doprinosi unapređenju zapošljivosti lica koja su dobila međunarodnu zaštitu u našoj državi

30/06/2021

Zavod za zapošljavanje Crne Gore nastaviće da doprinosi unapređenju zapošljivosti lica koja su dobila međunarodnu zaštitu u našoj državi kako bi se azilantima i licima pod supsidijarnom zaštitom olakšao pristup aktivnostima i omogućila socio-ekonomska integracija.

To je na okruglom stolu, posvećenom zapošljavanju stranaca sa međunarodnom zaštitom u Crnoj Gori u organizaciji UNHCR-a, saopštio samostalni savjetnik I u Zavodu Milutin Vučinić.

Zavod će i ubuduće sa posebnom pažnjom podržavati sve aktivnosti koje doprinose  osnaživanju azilanata u cilju povećanja njihove zapošljivosti. I današnjim prisustvom skupu potvrđujemo odlučnost u kreiranju uslova za postizanje ekonomske održivosti stranaca sa odobrenom međunarodnom zaštitom – istakao je Vučinić i tom prilikom zahvalio Jean-Yves Bouchardy, predstavniku UNHCR-a u Crnoj Gori,  na pozivu i organizaciji.

– U dosadašnjem radu, Zavod je sa ovom posebno osjetljivom grupom nezaposlenih lica imao senzibilan pristup i dobru povezanost uzimajući u obzir različite okolnosti zbog kojih mogu biti u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. Punom integracijom stranaca sa odobrenom međunarodnom zaštitom stvorili bi se uslovi za finansijsku samostalnost a time i osjećaj korisnosti, sebi samima, porodici i društvu. To je u krajnjem i misija Zavoda za zapošljavanje, kvalitetan servis – u službi svih nezaposlenih lica i ostalih tražioca zaposlenja. Ovakav pristup u radu Zavoda integriše društvo, jača Crnu Goru i usmjerava azilante, koji se nalaze na evidenciji, da koriste naše usluge, uključe se u mjere aktivne politike zapošljavanja i na taj način povećaju svoju spremnost za bolju zapošljivost. Takođe, izuzetno je važno učešće i koordinacija svih  aktera u sistemu kako bi se blagovremeno otklonile moguće barijere pri zapošljavanju. Istovremeno, veoma je bitno upoznati i poslodavace sa ovom populacijom – kazao je predstavnik ZZZ podsjećajući da su stranci sa međunarodnom zaštitom naročito osjetljiva kategorija našeg društva te da je upravo iz tog razloga razmjena mišljenja na okruglom stolu bila odlična prilika da se dođe do, kako je rekao, najboljeg modaliteta podrške i saradnje o pitanjima od značaja budući da je zaposlenje ključno i polazno mjesto u održivoj integraciji.