Sajam zapošljavanja 15. aprila

12/04/2016

U okviru trodnevne manifestacije CRBC Dani karijere, u petak 15. aprila, u Podgorici biće održan Sajam zapošljavanja.

Problem nezaposlenosti u Crnoj Gori se može riješiti kroz projekat, kao što je CRBC Dani karijere, koji podrazumijeva zajedničko djelovanje i saradnju nadležnih institucija i organizacija, ocijenila je direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić. 

Ona je kazala da Zavod podržava projekat, s obzirom na to da su za stanje na crnogoskom tržištu rada bitni svi oni koji mogu da okupe poslodavce i tražioce posla.

“Posao se ne čeka već se traži, tako da je projekat prava prilika za to. Pozivam sve nezaposlene i mlade ljude koji žele da rade da apliciraju“, rekla je Jelić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat CRBC Dani karijere.

Projekat se realizuje u saradnji poslovne platforme prekoveze.me i studentske organizacije AIESEC, pod pokroviteljstvom Glavnog grada.

Generalni sponzor projekta je kineska kompanija CRBC, a jedan od ključnih partnera je ZZZCG.

Jelić je dodala da se Zavod zalaže za aktiviranje domaće radne snage, čineći sve u cilju kreiranja konkurentnosti na tržištu rada.

“Važno je da slobodna radna mjesta prije svega učinimo dostupnim domaćoj radnoj snazi“, kazala je Jelić.

Ona je navela da je Zavod, u cilju sticanja radnog iskustva i vještina, pripremio projekat koji će trajati do 1.juna.

“Poslodavcima koji žele da zaposle domaćeg radnika, kao i da ga osposobe za svoje potrebe, će biti na raspolaganju 700.000 eura“, precizirala je Jelić.

Cilj je, kako je dodala, da poslodavci obuče i prilagode radnika za potrebe kompanije na nekoliko mjeseci, a nakon toga da ga zaposle.

Rukovodilac  projekta CRBC Dani karijere Vedran Roćenović kazao je da je u pitanju složen i sveobuhvatan projekat kojim su obuhvaćena tri značajna događaja.

Sa konferencije za medije

“Projekat ima za cilj unaprijeđenje trenutnog stanja na tržištu rada, a sastoji se od foruma za studente Youth to Business forum, poslovnih treninga Telenor Business Workshop, kao i od sajma poslova i praksi Career Ways“, objasnio je Roćenović.

On je naveo da će se sajam poslova i praksi, koji će se održati u petak, 15. aprila, u Podgorici, okupiti preko 70 poslodavaca, tako da će ljudima svih nivoa obrazovanja biti omogućeno preko 800 prilika za radno mjesto.

“Među učesnicima sajma će biti renomirane kompanije, vladine institucije, organi državnog upravljanja, kao i veliki broj hotelskih grupa“, kazao je Roćenović.

On je dodao da će se održati i poseban dio sajma, gdje će se studentima nuditi obavljanje prakse u državnim organima.

“Evidentno je da mladim ljudima nedostaje praktičnih znanja i vještina i ovo je sjajna prilika za sve studente“, smatra Roćenović.

On je kazao da je i Uprava za kadrove prepozala značaj projekta, i u tom cilju kreirala posebnu ponudu za obavljanje prakse studenata u državnim institucijama.

Posebna pažnja je posvećena i zapošljavanju domaće radne snage na poslovima sezonskog karaktera.