Saopštenje sa konferencije za novinare

19/02/2015

Zavod je predstavio projekat »Mladi su nas potencijal, pružimo im šansu«. O novom projektu za mlade visokoskolce sa radnim iskustvom od najmanje 9 mjeseci govorila je direktorica Vukica Jelić.

Kao što smo i najavili prioritet u djelovanju nacionalne službe zapošljavanja u ovoj godini je veće uključivanje mladih i osoba sa invaliditetom na tržište rada, kao i značajnije korišćenje sredstava pretpristupnih fondova.

Problem nezaposlenosti postoji i na njemu moramo raditi. Ona zavisi od kretanja u sektoru obrazovanja i privrede, a mi se trudimo da kroz aktivne mjere smanjimo disparitet. Na našim evidencijama nalazi se blizu 11.000 nezaposlenih sa stečenim visokim obrazovanjem.

Analiza tržišta rada pokazala je da mladi fakultete završavaju sa nedovoljno praktičnih znanja iz preduzetništva, klastera i pisanja projekata. Ta tri područja razvoja preduzetničkih kompetencija i specifičnih poslovnih vještina izrade, upravljanja i implementacije projekata, kao i klasterskog povezivanja subjekata privređivanja suština su pilot projekta “Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu“.

Konr za novinare

Program će trajati 12 mjeseci, a realizovaće se za 50 nezaposlenih, od kojih su najmanje, po dva lica iz opština na čijoj su evidenciji registrovani. Uslov je da su u životnoj dobi do 30 godina, sa najkraćim radnim iskustvom od devet mjeseci, naprednim poznavanjem rada na računaru i engleskog jezika.
Cilj nam je da nezaposlenost mladih ne posmatramo isključivo kako problem, već i kao razvojnu šansu, buduci da mladi imaju nova znanja i vještine, služe se stranim jezicima, koriste društvene mreže i druge savremene načine komunikacije.

Preko ovog projekta nastojimo da mlade približimo tržištu rada, kroz specijalizovane edukacije iz oblasti preduzetništva, klastera i korišćenja pretpristupnih fondova. Na ove tri stvari je stavljen akcenat, jer će to biti razvojne šanse u narednom periodu.

Mladi koji izlaze iz obrazovnog sistema imaju dosta teoretskih znanja, a vrlo malo prakse. Mala i srednja preduzeća, koja čine više od 90 odsto privredne strukture Crne Gore, nemaju vremena, a ni finansijskih sredstava da ulažu u dugotrajno osposobljavanje novozaposlenih za samostalan rad. Zavod se stoga pojavljuje kao korektor na tržištu pokretanjem programa koji neposredno i posredno djeluje na rast zapošljavanja, odnosno na zaposlenost.

Očekujemo da će 99 odsto nezaposlenih uspješno završiti program “Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu“, da će biti najmanje 200 realnih, razrađenih biznis ideja i najmanje 10 projektnih aplikacija za dodjelu sredstava iz nacionalnih i međunarodnih fondova. Očekuju se i inicijative za osnivanje klastera u opštinama izvođenja programa.

konf za novinare

Program “Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu“ sprovodiće se u dva dijela, prvi – teorijski, u trajanju od tri mjeseca i drugi – praktični, uz radno angažovanje u programu u trajanju od devet mjeseci.
Programske aktivnosti će se odvijati na teritoriji Glavnog grada, Prijestonice i svih opština, odnosno lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Za njegovo sprovođenje potrebno je 400.000 eura.
Zavod će nominovati 36 odgovornih i motivisanih osoba, sa nivoa područnih jedinica i biroa rada, koje će se uključiti u proces implementacije ovog programa.

Novim programom zapošljavanje se spušta na lokalni nivo, gdje su različiti problemi, potrebe i perspektive. Kroz ovaj program uvodimo novi koncept u radu i pružanju usluga mladima. Biće otvoreni centri za mlade, u kojima će im biti obezbijeđene usluge informisanja, treninzi i obuke. Ovim projektom se stvaraju uslovi za uspostavljanje centara za mlade u svim opštinama, u kojima će se pružati savjetodavne usluge u cilju efikasnijeg uključivanja mladih nezaposlenih u tržište rada.