Studenti Ekonomskog fakulteta na praksi u Zavodu za zapošljavanje

08/04/2016

Studenti četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, sa smjera preduzetništvo, koji ovog semestra slušaju nastavu iz predmeta Tržište rada, od ponedjeljka, 11. aprila, odrađivaće obaveznu praksu u Zavodu za zapošljavanje.

Njih 20, sa prof. dr Milivojem Radovićem, danas je ugostio menadžment Zavoda, otvorio im vrata nacionalne službe zapošljavanja i ponudio mentorstvo u svim sektorima, od usluga šalter sale, preko savjetodavnih usluga nezaposlenim, poslodavcima, kreditnog i projektnog sektora, do marketinga.Direktorica ZZZ Vukica Jelić podsjetila je da imamo 10.000 nezaposlenih visokoškolaca, što čini 30 odsto ukupne nezaposlenosti. Uprkos tome, kako je rekla, na mlade ne gledamo kao na problem, već kao potencijal Crne Gore kome treba pružiti šansu.

“Zavod se već 20 godina bavi preduzetništvom kroz samozapošljavanje. Kroz taj projekat Crna Gora je dosada uložila oko 40 miliona eura za otvaranje malog biznisa. Kreditima od pet do 15.000 eura pružamo podršku početnicima. Danas smo taj program osvježili sa Investiciono razvojnim fondom i pružamo edukaciju svima onima koji žele da se bave biznisom”, naglasila je direktorica.

Ona je ponudila studentima da se aktivno uključe u tu priču, da vide kako se proces odvija na terenu, sa kojim problemima se suočavamo, da kritikuju, sugerišu, daju predloge.

Jelić je studentima ukazala na surovost tržišta rada i poručila da moraju više raditi na sebi kako bi podigli nivo znanja i sposobnosti da bi bili što konkurentniji.

Uz zahvalnost za nastavak saradnje prof. Radović je istakao da dobar dio menadžmenta Zavoda, a i drugih državnih institucija, potiče upravo sa Ekonomskog fakulteta i predstavljaju značajan stub ljudskih resursa.

“Često čujemo i od studenata i eksterne javnosti da nemamo praksu. Pružena je sada šansa da se praksa obavlja u Zavodu. Molim studente da ne preuzimaju obavezu ako ne žele da aktivno participiraju u stručnom osposobljavanju, po pravilima Sporazuma koji će potpisati Ekonomski fakultet i Zavod za zapošljavanje”, naglasio je Radović.

Istakao je da oni koji hoće da diplomiraju na tržištu rada već mogu da uzmu temu za diplomski rad i dobiju iskustvo koje nijesu mogli steći na Fakultetu.

slika 1