Traženi ekonomisti, pravnici, arhitekte, građevinski inžinjeri…

24/10/2019

Poslodavci su ponudili više od 11.500 mjesta za stručno osposobljavanje visokoškolaca. Više od polovine pozicija je iz realnog sektora. Najveće interesovanje poslodavci su iskazali za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma. U toku je prijava tek svršenih diplomaca na evidenciju nezaposlenih, kako bi mogli učestvovati u Programu stručnog osposobljavanja. Poslodavca mogu birati do 18. novembra. Prethodnih sedam ciklusa na osposobljavanju je bilo godišnje u prosjeku između 3.000 i 3.500 diplomaca. Očekuje se da će tako biti i u osmoj generaciji.

Na našem tržištu rada od kraja 2017. godine bilježimo pozitivne trendove koji se manifestuju kroz smanjenje broja i stope nezaposlenih. Smanjenje nezaposlenosti prati smanjenje broja nezaposlenih visokoškolaca, kojih je trenutno 4.600 na evidenciji, što je za oko 22 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Inače, na tržištu rada tokom minule godine u vidu ponude i tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 1.300 zanimanja, sistematizovanih u više od 160 grupa zanimanja, odnosno područja rada.

Na evidenciji nezaposlenih, u posljednjih pet godina, bilo je više od 700 visokoškolskih zanimanja grupisanih u preko 60 grupa zanimanja, odnosno područja rada. U ponudi visokoškolaca najviše ih je bilo sa zanimanjima iz grupe: ekonomisti, vaspitači i nastavnici društveno humanističke oblasti, menadžeri i organizatori, pravnici društveno humanistička zanimanja, zanimanja ugostiteljstva i turizma i medicinari.

Upravo kod tih zanimanja je i najveća razlika između ponude i tražnje, ali sa druge strane, to su i zanimanja koja su se najviše zapošljavala u posljednjih godinu dana vaspitači i nastavnici društveno humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori.

U posljednjih pet godina, ove grupe zanimanja su činile oko 70 odsto ukupnog zapošljavanja visokoškolaca.