U Podgorici i Nikšiću organizovani sajmovi zapošljavanja “Život i rad u Sloveniji”

21/02/2024

Zavod za zapošljavanje Slovenije i Ambasada te države u Podgorici organizovali su u Glavnom gradu i Nikšiću sajmove zapošljavanja “Život i rad u Sloveniji”, na kojima se 20 slovenačkih poslodavaca predstavilo tražiocima posla u inostranstvu.

Sajam je posjetio i vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Gzim Hajdinaga, sa pomoćnicima i kolegama iz ZZZ.

On je tom prilikom istakao da crnogorski i slovenački zavod odlično sarađuju.

“Crna Gora zaslužuje da bude dio Evropske unije i mislim da smo kao država sve bliže zatvaranju Poglavlja 2 i 19. Mi težimo, i zaista se trudimo da naša radna snaga ostane u Crnoj Gori, ali smo i otvoreni za međunarodnu saradnju, jer je i tržište otvoreno. Nadamo se da će se dobra saradnja sa Slovenijom nastaviti. Sa tim ciljem ovih dana, na naš poziv, u Podgorici boravi ekspert sa Zavoda za zapošljavanja Slovenije, kako bi se naši stručnjaci što bolje upoznali sa njihovim standardima, i njihovim načinom rada”, poručio je Hajdinaga.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje Slovenije Anka Rode je podsjetila da  prezentacije “Život i rad u Sloveniji” organizuju sa svim zemljama sa kojima imaju ugovorenu saradnju.

“Sa Crnom Gorom imamo ugovorenu saradnju o socijalnoj zaštiti, a to je ono što je najbitnije za osobe koje su u potražji za poslom. Vrlo sam zahvalna našem partnerskom Zavodu za zapošljavanju Crne Gore, prije svega na podršci i razumjevanju, posebno nakon poplava koje su zadesile Sloveniju,” kazala je Rode.

Zainteresovani kandidati su na događajima imali priliku da razgovaraju sa renomiranim slovenačkim poslodavcima i iskoriste sve prednosti individualnog karijernog savjetovanja, te da uz posebna predavanja dobiju vjerodostojne informacije o životnim i radnim uslovima u Sloveniji.

Poslodavci, koji su posjetili Crnu Goru, naročito su bili zainteresovani za one koji su u potrazi za poslom u zdravstvu, njezi i socijalnoj zaštiti, ali i za profilima kao što su vozači kamiona i autobusa, skladištari, kuvari, konobari i ostali radnici u ugostiteljstvu i turizmu, proizvodnji, te različitim građevinskim profilima radnika, serviserima, održavaocima i drugim srodnim oblastima.