U ponedjeljak, 10. juna, počinje Program “Stop sivoj ekonomiji”, za 190 visokoškolaca (VIDEO)

07/06/2019

Za 190 nezaposlenih mladih sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom minimum devet mjeseci, u ponedjeljak 10. juna, počinje Program “Stop sivoj ekonomiji”.

Nosilac Programa je Ministarstvo rada i socijalnog staranja a realizovaće ga Zavod za zapošljavanje i četiri crnogorske uprave: Poreska uprava, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava policije i Uprava carina, koja je prvi put programski partner.

Suljo Mustafić

Direktor Zavoda Suljo Mustafić je, na Konferenciji za medije, kazao da je Program “Stop sivoj ekonomiji” posebno dizajnirana mjera Zavoda koja ispunjava zacrtane ciljeve – veće zapošljavanje mladih i smanjenje neformalnog poslovanja.

-Ovakav model saradnje, Zavoda sa različitim institucijama, pokazao se veoma dobrim pa će, i ubuduće, biti osnova za slične projekte. Tu mislim na sve koji su u mogućnosti, da prihvate nezaposlena lica, omoguće im učenje i usavršavanje kroz rad. Namjera nam je da doprinesemo podizanju svijesti da je neformalno poslovanje društveno neprihvatljivo ponašanje. Za svaku državu zaposleni predstavljaju ključ uspjeha, jer bez zadovoljnih radnika, nema ni dobrih rezultata – niti napretka – istakao je direktor Mustafić.

Mugosa

Za pružanje tehničke podrške i pomoći službenicima u Poreskoj upravi angažovano je 80 visokoškolaca, dok će se u Upravi za inspekcijske poslove osposobiti njih 60. Takođe, u Upravi policije projektno će raditi 40 učesnika, a u Upravi carina – 10.

Mjesečna zarada, u neto iznosu, biće im 300 eura a Zavod je za tu namjenu opredijelio 696.000 eura.

Veljović

Prethodne tri sezone, kroz Projekat “Stop sivoj ekonomiji” je bilo uključeno 425 učesnika sa stečenim visokim obrazovanjem.

Najviše visokoškolaca je, u minule tri godine, bilo angažovano u Poreskoj upravi. Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša pozdravio je saradnju uspostavljenu sa Zavodom na realizaciji projekta “Stop sivoj ekonomiji” i istakao značaj koji on ima za unapređenje kapacitata ljudskih resursa u Poreskoj upravi i podmlađivanje starosne strukture ove institucije.

-Tokom prethodnih godina 56 lica po okončanju programa nastavilo je s radom u Poreskoj upravi, od čega je čak 26 zasnovalo radni odnos na neodređeno, dok je 30 lica angažovano po osnovu ugovora o radu. Program je prepoznat kao prilika da mladi se upoznaju sa radnim procesima u Poreskoj upravi, te da porepoznaju lične i stručne afinitete za rad u ovoj instituciji koja zauzima važno mjesto u sistemu državne uprave – saopštio je Mugoša.

Kosuta

Program je prilika za mlade da osjete rad u javnom sektoru, kaže direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Raičevic

Uprava carina je ove godine prvi put projektni partner. Pomoćnica direktora Ana Raičević očekuje da će, uz podršku deset novozaposlenih mladih visokoškolaca, postići još bolji napredak u sprovođenju osnovnih nadležnosti institucije.

Takođe, kandidatima koji su zadovoljili kriterijume na testiranju, a dobili nešto manji broj bodova, poručujem da smo, analizirajući njihove odgovore, odlučili da ih unesemo u našu internu bazu ljudskih resursa, kao potencijal za kadrovsko jačanje Uprave carina – najavila je Raičević.

Poruka svih crnogorskih uprava, koje sprovode Program “Stop sivoj ekonomiji”,  je da bi angažman viskokoškolaca ubuduće trebalo da traje – minimum godinu.