U Ulcinju 96 pripravnika obavlja stručno osposobljavanje

06/02/2020

Već osmu godinu zaredom, svršeni visokoškolci u Crnoj Gori koji nijesu imali prilike da obave stručno osposobljavanje u okviru svoje struke, imaju ponovo priliku da to obave u matičnoj opštini ili u nekom gradu u Crnoj Gori. Samostalna savjetnica za rad sa poslodavcima u Birou rada Ulcinj Danijela Klikovac, kaže da se u toj najjužnijoj opštini sve odvija po planu i bez zastoja.

“Pravo prijave imali su svi poslodavci, kako iz privatnog tako i iz državnog sektora. I ove godine je bilo prilično veliko interesovanje za obavljanje stručnog osposobljavanja. Za osmi krug prijavili su se brojni poslodavci koji su ponudili radne pozicije mahom iz oblasti ekonomije, prava, menadžmenta i građevine, što se poklapa sa tražnjom na nivou države”, saopštila je Klikovac dodajući da na teritoriji opštine Ulcinj, pripravnički staž obavlja 96 visokoškolaca, 48 u državnim institucijama i isto toliko pripravnika u privatnom sektoru.

Podsjećamo, poslodavci su dužni da tokom trajanja stručnog osposobljavanja za svakog visokoškolca mjesečno dostavljaju Izvještaje o obavljanju programa stručnog obrazovanja, Birou rada odnosno Upravi za kadrove, na osnovu kojih se visokoškolcima isplaćuje plata u iznosu od 50 odsto prosječne zarade za prethodnu godinu. Poslodavac je takođe dužan da, nakon isteka programa, visokoškolcima izda Uvjerenje o obavljeno osposobljavanje, koje im dalje služi kao dokaz za polaganje stručnog odnosno državnog ispita.